- Do turnieju zorganizowanego w Zespole Szkół Spożywczych w Bydgoszczy były zaproszone zasadnicze szkoły zawodowe z terenu województwa kujawsko-pomorskiego kształcące uczniów w zawodzie cukiernik - informuje Elżbieta Gaca z ZSR w Brodnicy.
Brodnickiego "rolnika" reprezentowali uczniowie wyłonieni po etapie szkolnym: Małgorzata Pawłowska, Magdalena Mergel i Patryk Wołk - wszyscy są uczniami klasy III.
Młodzi adepci sztuki cukierniczej musieli nie tylko wykazać się wiedzą teoretyczną, ale również praktyczną.
- Zgodnie z regulaminem turnieju uczniowie najpierw napisali test z wiadomości obejmujących przedmioty zawodowe, a następnie przystąpili do części praktycznej, na którą składało się: sporządzenie na określoną okoliczność tortu z własnoręcznie wykonaną dekoracją, ciasteczka bankietowe oraz figurki marcepanowe - informuje Elżbieta Gaca.
Komisja konkursowa oceniała organizację i higienę pracy, wykonanie i dekorowanie wyrobów ciastkarskich i cukierniczych oraz sposób prezentacji pracy.
Ostatecznie Małgorzata Pawłowska zajęła drugie miejsce, czwarty był Patryk Wołk a Magdalena Mergel przywiozła szóstą lokatę.
Dodajmy, że do części teoretycznej uczniów przygotowała Izabela Cieszyńska, do części praktycznej instruktorzy praktycznej nauki zawodu z zakładów, gdzie uczniowie odbywają zajęcia praktyczne: zakład Bożeny Wrzesińskiej "Wrzos", firma Franciszka Kijewskiego "Marcinek", oraz piekarnia Maryli Lewandowskiej.
- Udział uczniów w turnieju możliwy był dzięki zaangażowaniu pracodawców, którzy przygotowali i sponsorowani uczniów. Za cały wkład serdecznie dziękuje dyrektor szkoły oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Czytaj e-wydanie »