W uroczystości wzięli udział przedstawiciele właściciela - grupy GoodMills z Austrii i Polski a także władze powiatu sępoleńskiego i pracownicy młyna.
Dzięki rozbudowie obiektu, nie tylko ponaddwukrotnie zwiększono jego wydajność i asortyment produkowanych mąk, ale także pojemność dotychczas użytkowanych silosów.
Oficjalna część wydarzenia odbyła się we wnętrzach starego młyna, którego historia sięga 1606 roku. Idea, która towarzyszyła imprezie, polegała na styku przeszłości z nowoczesnością (technologią XXI wieku). Dzięki odpowiedniej scenografii, wprowadzającej elementy współczesne i tradycyjne, wnętrze budynku zyskało wyjątkowy klimat.
Podczas uroczystości przedstawione zostały dokonania GoodMills w Polsce oraz w Europie. Podkreślono także wkład lokalnego samorządu w realizację inwestycji. Goście zwiedzili rozbudowaną i wyposażoną w najnowocześniejsze technologie część młyna.
Dodatkową atrakcją był pokaz dekoracji tortu w kształcie XIX-wiecznego młyna, w wykonaniu Mariusza Buritty, wielokrotny mistrza Polski i Europy w cukiernictwie. Uroczystość uświetnił występ lokalnej kapeli Znad Mochla.
W powiecie sępoleńskim cieszą, że GoodMills zdecydował się na tak dużą inwestycję właśnie w Dużej Cerkwicy. To przecież lider na tym rynku, nadający ton konkurencji. GoodMills jest największym na rynku europejskim producentem mąk. Prowadzi działalność w siedmiu państwach Europy Środkowej. W 26 młynach przetwarzanych jest rocznie 4 mln ton zbóż, co generuje obrót ponad 1 mld euro. W młynie w Dużej Cerkwicy ok. 60 pracowników produkuje 180 ton na dobę. Inne zakłady koncernu w Polsce mieszczą się w Kutnie, Grodzisku Wielkopolskim, Straduni oraz Prochowicach.
Anna Klaman, [email protected]