
Mole spożywcze - jak się ich pozbyć z kuchni? Poznaj sprawdzone sposoby
Mole spożywcze zaatakowały twoją kuchnię? Otwierasz szafkę z makaronem i wylatują na ciebie te paskudne owady? To może oznaczać poważny problem! Lepiej poznaj sprawdzone sposoby na walkę z molami spożywczymi.
Czytaj więcej na następnych stronach. Przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Jak rozpoznać mole spożywcze?
Chcesz wiedzieć, czy w twojej kuchni zalęgły się mole spożywcze? Jeśli w opakowaniach z produktami suchymi znajdujesz cienkie niteczki (podobne do pajęczej sieci), a z szafek wylatują niewielkie, beżowo-brązowe owady przypominające małe ćmy, to niestety znak, że pojawiły się mole spożywcze. Dla pewności możesz jeszcze zastosować jedną z dostępnych na rynku pułapek w formie lepów. Wystarczy przymocować ją na wewnętrznej stronie szafki i już następnego dnia (a czasami już po kilku godzinach) przykleją się do niej mole.
Jeśli zauważysz w swojej kuchni mole spożywcze, trzeba jak najszybciej zareagować. Owady te rozmnażają i roznoszą się bowiem bardzo szybko. Walka z molami spożywczymi jest bardzo trudna i nierówna. Niestety, to owady, które gdy już raz się zalęgną, bardzo często powracają. Niektórym udaje się jednak pozbyć ich raz na zawsze.
Jak to zrobić? Czytaj więcej na następnych stronach. Przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Krok 1: wyrzucić zapasy
Niestety... Jeśli w szafce kuchennej zalęgły się mole spożywcze, a przechowywana tam żywność nie była zapakowana do szczelnych pojemników, to najprawdopodobniej larwy są już wszędzie. Tylko wyrzucenie wszystkich tzw. suchych i sypkich produktów z szafki da nam pewność, że się ich pozbędziemy.

Krok 2: dokładne porządki
Nawet bardzo dokładne. Każdą szafkę trzeba dokładnie wyszorować. Najlepiej roztworem gorącej wody z octem lub cytryną w stosunku 1:1. Warto też włożyć miskę z takim roztworem do szafki i zamknąć drzwiczki na co najmniej kilka minut.