
Krok 3: Potraktuj mole gorącym powietrzem
Pomocna w walce z molami spożywczymi może być także... suszarka do włosów. Mole nie lubią skrajnych temperatur: mrozu, ani gorąca. Przed zaopatrzeniem szafki nie zaszkodzi więc przedmuchać jej gorącym powietrzem z suszarki, by mieć pewność, że wszystkie larwy i dorosłe osobniki zostały unicestwione.

Krak 4: zapachy, które odstraszają mole
Przed ponownym zapełnieniem szafek warto zadbać o to, by znalazły się tam zapachy, które mogą odstraszyć mole spożywcze w przyszłości. Owady te nie lubią m.in. woni goździków, octu, mięty, pomarańczy, czy wanilii. Można więc włożyć do szafki pomarańczę nabitą goździkami, wacik nasączony aromatem waniliowym lub saszetkę zapachową.
Pamiętaj, żeby regularnie odnawiać źródło zapachu, tak by woń była wyczuwalna w szafce cały czas.

Krok 5: Nie popełniaj dwa razy tego samego błędu
Gdy już dokładnie wymyjesz szafki, pamiętaj, by od teraz przechowywać w nich żywność tylko w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Krok 6: Żywność tylko w szczelnych pojemnikach
Najlepiej sprawdzą się zamykane szklane pojemniki lub słoiki. Dzięki temu, nawet jeśli okaże się, że w jednym z nich znów zalęgły się mole, nie przeniosą się one do innych opakowań.