5 z 14

fot. Pexels/zdjęcie ilustracyjne
Bez koralowy
Często bywa sadzony jako roślina ozdobna w ogrodach. Podobnie jak w przypadku czarnego bzu, nadaje się do bezpiecznego spożycia jedynie po obróbce termicznej.
6 z 14

fot. Archiwum Polska Press
Laurowiśnia wschodnia
W Polsce coraz częściej można ją spotkać jako roślinę ogrodową. Powinniśmy jednak na niego uważać - owoce tej rośliny są trujące.
7 z 14

fot. Archiwum Polska Press
Kokoryczki
Przypominają borówki czarne, jednak ich właściwości są silnie trujące dla naszego organizmu.
8 z 14

fot. Zdjęcie ilustracyjne/Pixabay
Pokrzywa (wilcza jagoda)
To jedna z najbardziej niebezpiecznych roślin, jakie rosną w Polsce. Występuję zarówno dziko, jak i roślina uprawna. Trujące są wszystkie części rośliny, a najwięcej toksyn znajduje się w korzeniach i owocach.