https://pomorska.pl
reklama

Nadchodzi czas nawożenia upraw azotem

Materiał informacyjny ANWIL S.A.
Magnez, siarka, wapń, fosfor i potas to składniki, których - choć w różnych proporcjach - potrzebuje niemal każda roślina uprawna. Wiosnę jednak rozpoczynamy od podania azotu.

Przez lata w woj. kujawsko-pomorskim termin rozpoczęcia wegetacji większości roślin po zimie wypadał ok. 10-12 kwietnia. Topniejący w tym czasie śnieg systematycznie zwiększał wilgotność gleb, ograniczając na kilka dni, w zależności od typu gleby, możliwość wykonywania uprawek przygotowujących pola pod zasiew roślin jarych. W zasiewy ozimin, na których nie zalegał już śnieg, można było po nocnym spadku temperatury i zmrożeniu gleby wjechać z rozsiewaczami nawozów.

Obecnie jednak warunki pogodowe, niegdyś charakterystyczne dla marca i początku kwietnia, przesunęły się już na przełom lutego i marca. Dlatego w monitorowaniu zmian temperatur warto wykorzystać dostępne narzędzia cyfrowe, np. serwis Agrometeo prowadzony przez Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej Państwowy Instytut Badawczy:
https://agrometeo.imgw.pl/html/kryterium_wczesniejszego_terminu_nawozenia.html

Gdy pojawi się trwale postępujący wzrost temperatury, zaczyna on korzystnie wpływać na rozpoczęcie wzrostu i odbudowanie uszkodzeń pozimowych. Jednak przy dość gwałtownym podniesieniu temperatury powietrza, rośliny wykazują bardzo intensywne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, których dostępność na początku wegetacji może być ograniczona z uwagi na wolniej wzrastającą temperaturę gleby. Dlatego zwyczajowo przyjmuje się, że pierwszą dawkę nawozu należy zastosować już w marcu, a czasami nawet w lutym. Warto obserwować sytuację pogodową i oceniać, czy pozwala ona zasilić uprawy ozimin azotem.

Bardzo indywidualnie należy ocenić reakcję roślin na wczesne zastosowanie azotu, bowiem rośliny przykryte warstwą śniegu, który spadł na zamarzniętą glebę, mogły przetrwać okres załamania wiosennej pogody w doskonałej kondycji. Jeżeli jednak śnieg przykrył je już rozbudzone po spoczynku zimowym, tworząc grubą warstwę na glebie niezamarzniętej, to ich stan po zejściu okrywy śnieżnej może być bardzo zły, szczególnie w miejscach, gdzie okresowo stała woda z topniejącego śniegu.

Przyjmuje się, że drugą dawkę azotu najlepiej jest podać na początku strzelania w źdźbło. To wówczas inicjowany jest intensywny wzrost poziomu fitohormonów, rozpoczynający również wzrost rośliny. Dawka działa szczególnie plonotwórczo. Na plantacjach optymalnie rozwiniętych drugą dawkę azotu można podać w fazie BBCH 31 (pierwsze kolanko), a na bardziej rozwiniętych w stadium BBCH 32 (drugie kolanko).

Skąd wiedzieć ile azotu potrzebuje roślina?

Obliczanie dawek azotu na podstawie planu nawożenia tym składnikiem oparte jest o uproszczony bilans azotu, w którym określa się wymagania pokarmowe roślin oraz ich potrzeby nawozowe. Obliczenie dawki N w nawozach mineralnych na podstawie bilansu azotu polega na odjęciu od potrzeb pokarmowych roślin, ilości azotu działającego z innych źródeł, a wyliczoną dawkę azotu (Nmin) dzielimy przez 0,7, czyli współczynnik wykorzystania N z nawozów azotowych mineralnych. Współczynnik 0,7 oznacza, że azot z nawozów azotowych wykorzystywany jest w 70%. W celu zweryfikowania odpowiednich dawek nawozu warto skorzystać z „Poradnika Rolnika”, który dostępny jest u Dystrybutorów w punktach sprzedaży nawozów ANWIL.

Regulacje i dobre praktyki

Przy stosowaniu nawozów rolnicy muszą pamiętać o obowiązujących przepisach i dobrych praktykach. Oto kilka kluczowych wskazówek:

  • unikanie nawożenia w trakcie intensywnych opadów deszczu, aby zapobiec wymywaniu azotu z gleby i spływom powierzchniowym,

  • obserwacje prognozy pogody - dzięki temu można dokładnie zaplanować prace polowe,

  • dostosowanie dawki nawozów do potrzeb roślin - informacje o zalecanych dawkach zamieszczane są na opakowaniach nawozów ANWIL,

  • stworzenie szczegółowego planu nawożenia upraw,

  • prowadzenie rejestru zabiegów i nawożenia.

Wybieraj sprawdzone rozwiązania

Szukając właściwego nawozu azotowego, warto zwrócić uwagę na sprawdzone produkty uznanych producentów. Spełnienie wymogów prawnych oraz jakościowych przez polskich producentów nawozów umożliwia rolnikom zakup produktu o najlepszej wartości nawozowej, gwarantuje też jego bezpieczeństwo i najwyższą jakość. Produkowane przez należący do Grupy ORLEN ANWIL nawozy Anvistar oraz Canvil (Mg i S) zawierają bezpośrednio dostępny azot, dzięki czemu z powodzeniem mogą być stosowane w uprawach roślin rolniczych i ogrodniczych, podnosząc ich plon oraz jego jakość. Istotną cechą tych nawozów jest także ich najwyższa jakość, co potwierdzają certyfikaty wydawane przez Europejską Organizację Producentów Nawozów (Fertilizers Europe) zrzeszającą producentów wytwarzających nawozy zgodnie z najwyższymi standardami światowymi.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska