
Metale ciężkie to jedne z najgroźniejszych substancji dla zdrowia ludzi. Do organizmu mogą dostać się między innymi drogą pokarmową a - jak wskazują eksperci - toksycznych metali nie da się łatwo usunąć z organizmu.
Warto wiedzieć, które produkty spożywcze są najbardziej narażone na skażenie metalami ciężkimi. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, warto ograniczyć ich spożycie.
Oto lista toksycznych produktów, które według raportu FDA są najbardziej szkodliwe - szczegóły na kolejnych slajdach galerii. Zobacz >>>>>

WARZYWA KORZENIOWE
Słodkie ziemniaki i marchew są bardzo podatne na zanieczyszczenie gleby. Według badań, warzywa korzeniowe mogą zawierać niebezpieczne poziomy metali ciężkich. Nie należy zupełnie rezygnować z tych produktów, ponieważ zapewniają one korzyści zdrowotne - marchew i słodkie ziemniaki są źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak beta-karoten, potas czy błonnik i można je podawać dzieciom naprzemiennie z innymi warzywami. Kluczem jest zrównoważona dieta.

ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Sałatka pełna zielonych liści to świetny sposób na uzupełnienie diety w mnóstwo witamin i składników odżywczych. Ale warto wiedzieć, że te bogate w błonnik warzywa tradycyjnie uprawia się w glebie, a gdy gleba zawiera ślady metali ciężkich - warzywa liściaste takie jak szpinak i sałata są podatne na ich wchłanianie. Według badań, liściaste warzywa kapustne – na przykład jarmuż, kapusta, brukselka – najsilniej gromadzą zanieczyszczenia z gleby. Metale ciężkie, na przykład niebezpieczne poziomy kadmu w szpinaku, są obecne zarówno w standardowych, jak i ekologicznych uprawach.

CIEMNA CZEKOLADA
Zwykle nie czujemy się winni z powodu zjedzenia kostki ciemnej czekolady. Odmiany zawierające ponad 70% kakao są bogate w przeciwutleniacze i przeciwzapalne flawanole, które mogą pomóc w poprawie zdrowia serca, funkcji poznawczych i ciśnienia krwi.
Jak jednam wykazały badania, w dziesiątkach popularnych produktów z ciemnej czekolady poziomy ołowiu i kadmu przekraczają limity. Kadm zanieczyszcza ziarna kakaowe w glebie, z której drzewo pobiera metal w miarę wzrostu. Ołów można znaleźć na zewnętrznych skorupach strąków kakaowca, a gdy są one zbierane, same ziarna gromadzą ołów z kurzu i brudu.