
RYŻ
Ryż jest podstawą diety dla milionów ludzi, ponieważ jest łatwo dostępny, sycący i stosunkowo niedrogi. Jest również popularną bazą dla wielu produktów, na przykład płatków śniadaniowych. Badania pokazują jednak, że produkty wytwarzane z ryżu są głównym źródłem metali ciężkich, zwłaszcza nieorganicznego arsenu. Według organizacji non-profit, uprawy ryżu pochłaniają około 10 razy więcej arsenu niż inne zboża. Zwykle gromadzi się na zewnętrznej warstwie ryżu, więc brązowy ryż zawiera go więcej niż biały. Na bardzo niskim poziomie ludzie mogą tolerować arsen, ale im się jest młodszym, tym bardziej wrażliwym. Można zmniejszyć zanieczyszczenie o około 30%, płucząc ryż przed gotowaniem, a także gotując w stosunku 6 do 1 wody do ryżu.

PRZYPRAWY
Do potraw dodaje się przyprawy, by jedzenie było przyjemniejsze. Niektóre z nich, takie jak kurkuma i imbir, mają nawet wiele dodatkowych korzyści zdrowotnych. Badania wykazały jednak, że prawie jedna trzecia przypraw od różnych producentów zawiera niebezpieczne ilości arsenu, ołowiu i kadmu. Wprawdzie większość przypraw nie przekroczyła limitów testowych, nie trzeba więc całkowicie rezygnować z przypraw, ale warto ich używać ostrożnie.

RYBY
Mimo walorów zdrowotnych, wiele osób zdaje sobie sprawę, że ryb nie powinno się jeść codziennie. Z powodu zanieczyszczenia związek rtęci zwany metylortęcią gromadzi się w owocach morza w potencjalnie niebezpiecznych ilościach. Nierzadko zdarza się, że ludzie mają wysoki poziom rtęci we krwi. Skutki uboczne zbyt dużej ilości rtęci obejmują zaburzenia neurologiczne, takie jak problemy ze słuchem, wzrokiem i koordynacją oraz osłabienie mięśni.
Aby czerpać korzyści ze zdrowych dla serca kwasów Omega-3 i białka, które znajdują się w owocach morza, lepiej unikać ryb, które często gromadzą rtęć a wybierać te, które mają niższy poziom rtęci (łosoś sockeye, atlantyckie śledzie czy sardynki konserwowe).

SOKI OWOCOWE
Eksperci twierdzą, że zalecane dla soków owocowych limity zawartości metali ciężkich nie jest wystarczająco niskie, by chronić dzieci. Soki owocowe mogą zawierać ołów lub arsen. Z wielu badań jasno wynika, że nie ma bezpiecznego poziomu narażenia na ołów.