
MAKARON Z CUKINII Z TOFU I ORZECHAMI
Makaron z cukinii można zrobić bardzo prosto, gotując cukinię lekko na parze, aby nie były zbyt miękkie i papkowate, a następnie polać dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny, który ma zdrowy tłuszcz, przeciwutleniacze i świeży smak. Idealnym dodatkiem będzie smażone tofu, które zapewnia chrupiącą konsystencję i białko. Całość warto posypać prażonymi i posiekanymi orzechami, takimi jak orzeszki ziemne, orzechy nerkowca lub pistacje, które dodają składników odżywczych, białka, tekstury i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

MAKARON KALAFIOROWY Z PESTO I POMIDORAMI
Kalafior to wszechstronne warzywo, którego można użyć jako zamiennika węglowodanów, na przykład robiąc gnocchi i ciasto do pizzy. Użycie kalafiora jako bazy to dodatkowy błonnik i kolejna porcja warzyw. Następnie można go połączyć na przykład ze świeżymi pomidorami i dodać sycący dressing, taki jak pesto. Pesto może być zdrowe dla serca dzięki orzechom i odrobinie oliwy z oliwek. Jeśli dorzucimy ser, dostarczymy również trochę białka i tłuszczu, więc jest to posiłek, który jest bardzo sycący i satysfakcjonujący.

MAKARON Z CZARNEJ FASOLI Z KURCZAKIEM
Makaron z czarnej fasoli jest bogatszy zarówno w białko, jak i błonnik od tradycyjnego makaronu. Dodanie grillowanego kurczaka lub pasków grillowanego tempeh jeszcze bardziej zwiększa zawartość białka.
Do tego zdrowa dla serca oliwa z oliwek zamiast kalorycznych sosów do makaronu i mamy zbilansowane danie, które jest idealne na lunch lub kolację, pomaga w utracie wagi i poprawia zdrowie. Warto dodać do tego warzywo, takie jak brokuły, aby uzyskać dodatkową teksturę i chrupkość.