Konkurs Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023 organizują Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski i Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Celem jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości, propagowanie różnorodności, rozwijanie kreatywności i inicjatywy branży rolno-spożywczej, a także zachowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
Konkurs został przeprowadzony w dwóch kategoriach:
- zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego
- restauracje i szkoły gastronomiczne
Wyniki konkursu ogłoszono 26 października br. w Centrum Targowym Park w Toruniu.
- W tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 17 podmiotów, jury oceniało 34 produktów i potrawy – informuje urząd marszałkowski. - W kategorii firm przetwórczych triumfował bydgoski Drobex, który jest producentem filetu drobiowego w ziołach. W konkurencji zarezerwowanej dla restauracji i szkół gastronomicznych najlepszy okazał się Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który zaproponował „pieróg z fantazją”.
Wyniki konkursu „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023”
W kategorii „Przedsiębiorstwo” - zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego
- I miejsce - filet w ziołach - Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. Oddział w Bydgoszczy
- II miejsce - chleb orkiszowy - Piekarnia-Cukiernia B.K. Rumińscy Głogowo
- III miejsce - Likier Ciechociński Słony Karmel - Michał Izydorczyk IZI Aleksandrów Kujawski
W kategorii „Restauracja” – restauracje i szkoły gastronomiczne
- I miejsce - pieróg z fantazją - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu
- II miejsce - swojska gęś z antonówką - Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie
- III miejsce - paszteciki krucho-drożdżowe z gęsiną - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu
Zobaczcie zdjęcia z uroczystości wręczenia nagród w Centrum Targowym Park w Toruniu.
