Celem konkursu jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województw, propagowanie ich różnorodności oraz otwieranie nowych rynków zbytu. Konkurs przyczynia się do rozwijania pomysłowości i inicjatywy specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu oraz zachowania dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza.
Do konkursu organizowanego już po raz dwunasty zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.
W tegorocznej rywalizacji konkursowej udział bierze trzynaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury osiemnaście produktów oraz pięć restauracji (w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych) zgłaszających łącznie dziewięć potraw (lista wszystkich zgłoszonych produktów w załączeniu).
Spośród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej z dwóch kategorii:
Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego:
I miejsce – Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za produkt „Serek homogenizowany o smaku waniliowym”
II miejsce – „IZI” Izydor Michał z Aleksandrowa Kujawskiego za produkt „Wódka Hyćka z kwiatów czarnego bzu”
III miejsce – Piekarnia Bartkowscy Sp. j. z Torunia za produkt „Sernik cytrynowy”
Restauracje:
I miejsce – Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie za produkt „Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem”
II miejsce – PGT „Twierdza Toruń Fort IV” Sp. K. w Toruniu za produkt „Tradycyjny uroczysty obiad kuchni polskiej z okazji odzyskania niepodległości”
III miejsce – Unifreeze Sp. z o.o. z Miesiączkowa (powiat brodnicki) za produkt „Flaki wołowe w rosole”
Nagrodą dla laureatów są pamiątkowe statuetki oraz możliwość ekspozycji nagrodzonych produktów na stoisku promocyjnym województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2018 w Berlinie.
