2 z 9
Poprzednie
Następne
Najlepsze przepisy na tłusty czwartek od gospodyń z regionu (zdjęcia)
Krążki i pączusie drożdżowe
Krążki i pączusie drożdżowe (KGW Bodzanowo Drugie)
Produkty:
szklanka mleka, pięć żółtek, trzy łyżki cukru, 5 dkg drożdży, szczypta soli, czubata łyżka margaryny, pół kilo mąki, cukier puder i cukier waniliowy - do posypania, olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Do miski wsyp przesianą mąkę. Pokrusz drożdże i dodaj resztę składników. Wszystko zagnieć. Rozwałkuj i wycinaj krążki szklanką - w środku zrób dziurkę kieliszkiem.
Smaż krążki i pączusie na rozgrzanym oleju, następnie wyjmij je na ręcznik papierowy. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem pomieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego