Najlepsze przepisy na tłusty czwartek od gospodyń z regionu (zdjęcia)
Ruchańce drożdżowe
Ruchańce drożdżowe Ireny Szałek (KGW w Kościelnej Wsi)
Produkty:
drożdże, mąka pszenna, masło, mleko – surowe, lekko podgrzane, od krów z lokalnych gospodarstw rolnych (także kozie mleko), jajka kurze, cukier, cukier puder, sól
Wykonanie:
W małej miseczce zróbmy rozczyn drożdżowy: ok. 5 dag drożdży rozetrzyjmy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki oraz łyżką surowego, podgrzanego mleka. Wymieszajmy, zostawmy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do drugiej, większej miski wsypmy około 2 szklanki mąki. Całe jajka roztrzepmy z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszajmy z mąką. Do garnka wlejmy: szklankę mleka (bez łyżki użytej do rozczynu drożdżowego), dołóżmy 3 łyżki masła. Składniki w garnku podgrzejmy na małym ogniu, mieszając poczekajmy, aż roztopi się tłuszcz. Po rozpuszczeniu masła w podgrzewanym mleku całość wlejmy do wcześniej przygotowanej mąki wymieszanej z jajkami. Wszystko wymieszajmy drewnianą łyżką, tzw. warząchewką. Sprawdźmy, czy ciasto nie jest za rzadkie, jeżeli tak dosypujemy mąki. Mąki dodajmy tyle, ile wgnieciemy do ciasta – ciasto musi odchodzić od ręki. Wyrabiajmy.
Gotowe ciasto podsypmy trochę pod spodem mąką, przykryć ściereczką na chwilę. Gotowe ciasto rwiemy ręką po kawałku i rozpłaszczamy na drugiej dłoni posypanej mąką, uformowany placek odkładamy na ściereczkę posypaną odrobiną mąki. Przygotujmy patelnię i tłuszcz do pieczenia. Na patelnię wlewamy niewiele tłuszczu, aby sięgał do połowy placka. Placki czekając na upieczenie podrosły, dlatego kładąc je na gorący tłuszcz powtórnie spłaszczamy.
Pieczemy wolniutko z dwóch stron na małym ogniu, aby placki się przepiekły. Po upieczeniu placki rozłożmy, posypmy cukrem pudrem