1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Oponki, pączki, faworki, różyczki - jutro tłusty czwartek,...
fot. Barbara Ornat (KGW Bodzanowo Drugie), Urszula E. Nowakowska

Oponki, pączki, faworki, różyczki - jutro tłusty czwartek, więc można się nimi bezkarnie zajadać. Najlepsze gospodynie z regionu podzieliły się najlepszymi przepisami, zatem - zachęcamy do pieczenia!

Przepisy podajemy pod kolejnymi zdjęciami --->>>

2 z 10
Krążki i pączusie drożdżowe (KGW Bodzanowo Drugie)...
fot. Barbara Ornat (Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie)

Krążki i pączusie drożdżowe

Krążki i pączusie drożdżowe (KGW Bodzanowo Drugie)

Produkty:
szklanka mleka, pięć żółtek, trzy łyżki cukru, 5 dkg drożdży, szczypta soli, czubata łyżka margaryny, pół kilo mąki, cukier puder i cukier waniliowy - do posypania, olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie
Do miski wsyp przesianą mąkę. Pokrusz drożdże i dodaj resztę składników. Wszystko zagnieć. Rozwałkuj i wycinaj krążki szklanką - w środku zrób dziurkę kieliszkiem.
Smaż krążki i pączusie na rozgrzanym oleju, następnie wyjmij je na ręcznik papierowy. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem pomieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego

3 z 10
Ruchańce drożdżowe Ireny Szałek (KGW w Kościelnej Wsi)...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi

Ruchańce drożdżowe

Ruchańce drożdżowe Ireny Szałek (KGW w Kościelnej Wsi)

Produkty:
drożdże, mąka pszenna, masło, mleko – surowe, lekko podgrzane, od krów z lokalnych gospodarstw rolnych (także kozie mleko), jajka kurze, cukier, cukier puder, sól

Wykonanie:
W małej miseczce zróbmy rozczyn drożdżowy: ok. 5 dag drożdży rozetrzyjmy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki oraz łyżką surowego, podgrzanego mleka. Wymieszajmy, zostawmy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do drugiej, większej miski wsypmy około 2 szklanki mąki. Całe jajka roztrzepmy z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszajmy z mąką. Do garnka wlejmy: szklankę mleka (bez łyżki użytej do rozczynu drożdżowego), dołóżmy 3 łyżki masła. Składniki w garnku podgrzejmy na małym ogniu, mieszając poczekajmy, aż roztopi się tłuszcz. Po rozpuszczeniu masła w podgrzewanym mleku całość wlejmy do wcześniej przygotowanej mąki wymieszanej z jajkami. Wszystko wymieszajmy drewnianą łyżką, tzw. warząchewką. Sprawdźmy, czy ciasto nie jest za rzadkie, jeżeli tak dosypujemy mąki. Mąki dodajmy tyle, ile wgnieciemy do ciasta – ciasto musi odchodzić od ręki. Wyrabiajmy.
Gotowe ciasto podsypmy trochę pod spodem mąką, przykryć ściereczką na chwilę. Gotowe ciasto rwiemy ręką po kawałku i rozpłaszczamy na drugiej dłoni posypanej mąką, uformowany placek odkładamy na ściereczkę posypaną odrobiną mąki. Przygotujmy patelnię i tłuszcz do pieczenia. Na patelnię wlewamy niewiele tłuszczu, aby sięgał do połowy placka. Placki czekając na upieczenie podrosły, dlatego kładąc je na gorący tłuszcz powtórnie spłaszczamy.
Pieczemy wolniutko z dwóch stron na małym ogniu, aby placki się przepiekły. Po upieczeniu placki rozłożmy, posypmy cukrem pudrem

4 z 10
Różyczki i chruściki Barbary Ornat (KGW Bodzanowo Drugie)...
fot. Barbara Ornat (Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie)

Różyczki i chruściki

Różyczki i chruściki Barbary Ornat (KGW Bodzanowo Drugie)

Produkty:
2,5 szklanki mąki, sześć żółtek, dwie łyżki śmietany kwaśnej, łyżka octu, pół kostki margaryny, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, olej rzepakowy do smażenia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania, owoce wiśni lub marmolada do dekoracji

Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy ciasto na połowę i rozwałkujemy. Z jednej wycinamy krążki o trzech różnych rozmiarach. Pani Basia wycina szklanką, kieliszkiem i nakrętką od butelki - każdy krążek należy naciąć w czterech miejscach i położyć jeden na drugi - po trzy z każdego (od największego do najmniejszego). Smarujemy je na środku białkiem. Drugą część ciasta rozwałkujmy i tniemy w paski dowolnej szerokości - pasek należy przeciąć na cztery lub pięć kawałków ukośnie, każdego przecinamy na środku i przewijamy. Smażymy na gorącym oleju - wyjąć na ręcznik papierowy i po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Różyczki dekorujemy marmoladką twardą lub wiśniami w cukrze i dopiero potem pudrujemy.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zobacz również

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych