
Szybkie pączki
Szybkie pączki domowe Barbary Ornat (KGW Bodzanowo Drugie)
Produkty:
3 szklanki mąki, jajko, trzy czwarte szklanki cukru, szczypta soli, szklanka mleka, pół op. drożdży, cztery łyżki roztopionej margaryny, zapach pomarańczowy, cukier puder do posypania, olej do smażenia
Wykonanie: Do przesianej mąki dodajmy podgrzane lekko mleko, rozmieszane z drożdżami. Dodajmy resztę składników. Wszystko dobrze połączyć. Gotowe ciasto przykryjmy ściereczką i odstawmy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie, kładźmy łyżką na rozgrzany olej - smażmy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmijmy na ręcznik papierowy i lekko przestudzone posypmy cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Renaty Dzik (KGW w Bronisławiu)
Produkty:
jajka kurze od kur swojego chowu, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder, olej rzepakowy, marchew, mąka pszenna cytryna
Wykonanie:
Marchew oczyśćmy – oskrobać lub obrać, część zetrzyjmy na tarce o małych oczkach, część zetrzyjmy na grubsze wiórki. Marchwi zetrzyjmy tyle, aby powstała 1,5 szklanki startej masy. 1,5 szklanki cukru utrzyjmy z 4 żółtkami, dodając po jednym.
Przez sitko przesiejmy 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oraz łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszajmy i dodawajmy do ciasta stale mieszając. Do wymieszanego ciasta dodajmy szklankę oleju - wymieszajmy. Dodawajmy po łyżce startą marchew oraz startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny. Całość wymieszajmy. Białka z 4 jajek ubijmy na sztywna pianę. Dodajmy na końcu do ciasta. Blachę wyłożmy papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto wlejmy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm lub prostokątnej blachy, pieczmy w temperaturze 160 - 180 stopni ok. godziny – aż się zarumieni. Upieczone i wystudzone ciasto można polukrować na wierzchu.

Pączki ziemniaczano-dyniowe
Pączki z ziemniakami i dynią (Stowarzyszenie KGW „Jagna” z Tłuchowa)
Produkty:
dynia - przecier dyniowy, ziemniaki, jaja wiejskie, mąka z pobliskiego młyna, margaryna, cukier, drożdże, aromat, laska wanilii, spirytus, konfitura z róży lub dżem, tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, lekko studzimy, mielimy. Do ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy, dodajemy wyparzone i ubite z cukrem na puszysty krem jaja.
Cały czas wyrabiając ciasto, dodajemy kolejne składniki - aromat, alkohol oraz mąkę, a na koniec rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Do ciasta dokładamy przecier z dyni.
Formujemy pączki, dokładając do środka domową konfiturę z dzikiej róży lub dżem. Uformowane pączki wielkości jabłka pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierze i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Amoniaczki
Amoniaczki czyli drobne ciasteczka z posypką cukrową (według gospodyni z Kaniewa w gminie Bądkowo)
Produkty:
1,5 kg mąki krupczatki, 1,5 kg mąki tortowej, kostka margaryny, kostka masła, śmietana kwaśna (kremówka), 14 żółtek, cukier i cukier waniliowy, olejek zapachowy (np. pomarańczowy), budyń śmietankowy, amoniak
Wykonanie:
Mieszamy składniki na ciasto: dwa budynie śmietankowe łączymy z 1,5 kg mąki krupczatki i 1,5 kg mąki tortowej. Dodajemy litr kwaśnej śmietany, kostkę masła, kostkę margaryny.
2,5 szklanki cukru i 3 opakowania cukru waniliowego ucieramy z 14 żółtkami jaj i dodajemy do masy, którą utworzyliśmy z tłuszczy, śmietany i mąki. Następnie dodajemy sparzony gorącą wodą amoniak (2-3 łyżki) i olejek zapachowy.
Wyrabianie ciasta: wyrabiamy je tak długo, aż będzie odchodzić od dłoni. Wyrabiając, dodajemy jeszcze około 0,5 kg mąki tortowej. Rozwałkowanie ciasta: brać małe porcje i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto rozwałkowane posypać cukrem.
Wykrawanie ciasteczek: można je wykroić w różny sposób. Najczęściej używa się do wykrawania specjalnego radełka używanego w kuchni kujawskiej od dawna (to przyrząd tradycyjny). Wycinamy amoniaczki w kształcie rombu lub innym.
Pieczenie: w temperaturze 220°C na złotawy kolor (około 20 minut).