Najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 2023. Pomysły także od Magdy Gessler i Anny Starmach
Barszcz wigilijny - przepis Ewy Wachowicz (za ewawachowicz.pl)
Składniki:
- 100 g - suszonych grzybów
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 - liście laurowe
- 5 ziaren - ziela angielskiego
- 5 ziaren - pieprzu
- 2 ząbki - czosnku
- natka pietruszki
- zakwas z buraków
- cukier
- sól
- ½ - cytryny
ZAKWAS
- 1 kg - czerwonych buraków
- 3 l - wody
- 1 łyżeczka - kminku
- 30 g - korzenia chrzanu
- 1 główka - czosnku
- 3 łyżeczki - soli
- szczypta cukru
- 1 kromka - chleba razowego
Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić.
Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.
Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor. Podawać z posiekaną natką pietruszki.