5 z 13
Składniki na 1 porcję:...

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Śledzie w zalewie korzennej

Składniki na 1 porcję:
• 120 g solonych filetów śledziowych
• przyprawa korzenna, marki CYKORIA
• goździk, marki CYKORIA
• cynamon, marki CYKORIA
• ziele angielskie, marki CYKORIA
• liść laurowy, marki CYKORIA
• gorczyca, marki CYKORIA
• sól
• ocet winny
• miód
• cebula biała i fioletowa
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• olej
• świeżo mielony pieprz
• świeży koperek bądź natka pietruszki

Moczone przez kilka godzin w wodzie filety śledziowe kroimy w języczki. Wrzucamy do miseczki, mieszamy z pokrojonymi w cieniutkie krążki cebulami białą i fioletową. Doprawiamy solidną porcją goździka, cynamonu i przyprawy korzennej, dodajemy też liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól i ocet winny oraz odrobinę oleju i przegotowanej wody. Następnie zalewamy czerwonym, wytrawnym winem i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki układamy śledzia na talerzu, delikatnie skrapiamy olejem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ozdabiamy świeżym koperkiem bądź pietruszką.

6 z 13
Tradycyjnej, polskiej sałatki jarzynowej nie może zabraknąć...

Sałatki wigilijne - przepis na sałatkę jarzynową

Tradycyjnej, polskiej sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Choć przepisów na nią jest mnóstwo, prezentujemy jeden z najbardziej popularnych z nich:

Składniki:
- 8 ziemniaków
- 6 marchewek
- 2 pietruszki (korzeń)
- 6 jajek
- 7 ogórków kiszonych
- puszka zielonego groszku
- 2 pory
- 2 jabłka
- 320 g majonezu
- musztarda stołowa
- sól
- pieprz

Przygotowanie
Warzywa (ziemniaki i włoszczyznę) oraz jajka ugotować i ostudzić.
Pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę i wrzucić do dużej miski.
Dodać majonez i dwie łyżki musztardy stołowej.
Doprawić i wymieszać.
Można udekorować natką pietruszki.

7 z 13
Składniki na 1 porcję:...

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Schab dymem wędzony na bukiecie sałat z żurawiną

Składniki na 1 porcję:

• 50 g schabu dymem wędzonego, marki SKIBA
• bukiet kolorowych sałat
• garść (35 g) suszonej żurawiny
• na sos winegret: olej, ocet winny, musztarda, zioła, sól, pieprz, woda niegazowana
• chleb razowy z kminkiem

Ze schabu delikatnie usuwamy sznurki, następnie kroimy go w cienkie plastry i układamy na talerzu, pozostawiając wolny jego środek – miejsce to wypełniamy bukietem kolorowych sałat.
Do naczynia wlewamy odrobinę oleju, ocet winny, według upodobania dodajemy trochę musztardy, zioła (na przykład oregano) oraz przyprawy, a więc pieprz i sól. Jeśli lubimy, smak sosu wzbogacić możemy dodatkiem miodu bądź czerwonego wina. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dobry sos winegret nie może być gęsty, musi być wodnisty i łatwo spływać z łyżki, dlatego ostatnim dodatkiem jest woda niegazowana. Takim sosem polewamy mieszankę sałat.

Na koniec schab posypujemy żurawiną, a całość ozdabiamy jeszcze kawałkami razowego chleba.

8 z 13
Zupa grzybowa z przepisu Ani Starmach jest lekka ale bardzo...

Zupa grzybowa wigilijna - Ania Starmach

Zupa grzybowa z przepisu Ani Starmach jest lekka ale bardzo aromatyczna. Jak przekonuje autorka na swoim blogu www.aniastarmach.pl, ta zupa grzybowa błyskawicznie znika z talerza.

Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych
- 2 l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 szalotki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby pokroić w grubą kostkę (jeśli kapelusze są bardzo małe, zostawić je w całości). Czosnek, szalotki, tymianek posiekać drobno i przysmażyć na maśle. Do przysmażonego czosnku, szalotki oraz tymianku dodać grzyby i smażyć przez kilka minut. Do grzybów dodać bulion, odlać odrobinę płynu, wymieszać ze śmietanką i wlać całość z powrotem do zupy. Gotować około 10–15 minut. Zagotować ponownie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, lanym ciastem lub grzankami.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Kobiety o takich imionach to często kłamczuchy! Tak mówi Wielka Księga Imion

Kobiety o takich imionach to często kłamczuchy! Tak mówi Wielka Księga Imion

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Zobacz również

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Rozsyp to koło cebuli. Ten nawóz sprawi, że cebul będzie mnóstwo na grządkach!

Rozsyp to koło cebuli. Ten nawóz sprawi, że cebul będzie mnóstwo na grządkach!