1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Składniki na 1 porcję:...

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Zupa grzybowa

Składniki na 1 porcję:
• 400 g gotowej mieszanki na zupę grzybową, marki OERLEMANS „Kuchnia Eksperta”
• 50 g suszonych grzybów
• 1 cebula
• 1 litr bulionu jarskiego
• 100 ml śmietany do zup (30 proc.)
• 60 g mąki
• 80 g masła
• sól, pieprz, czosnek
• natka pietruszki

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle do zeszklenia. Obniżamy temperaturę, dodajemy mrożoną gotową mieszankę na zupę grzybową, podsmażamy.

Namoczone kilka godzin wcześniej w zimnej wodzie grzyby, najlepiej borowiki, odsączamy, wody jednak nie wylewając, bo przyda nam się później. Odsączone grzyby kroimy w drobną kostkę, dodajemy do warzyw.

Następnie dolewamy po trochu uprzednio przygotowany bulion jarski, jeszcze raz zmniejszamy temperaturę i pozwalamy się naszej zupie powolutku grzać przez około godzinę, dodając jeszcze sól i pieprz do smaku, a jeśli ktoś lubi – także czosnek. Możemy też dodać nieco wody, w której moczyły się grzyby, co podniesie smak i aromat zupy.

Gdy warzywa będą miękkie, a wywar nabierze intensywnego smaku, dodajemy jeszcze śmietany, hartując ją najpierw odrobiną gorącego wywaru, by się nie zwarzyła. Jeśli ktoś lubi można też jeszcze zaciągnąć zupę odrobiną mąki, oczywiście też uprzednio rozprowadzonej gotującą się zupą.

Na koniec, gdy zupę nalejemy już na talerze, możemy ją jeszcze podsypać dla koloru i smaku, odrobiną drobno posiekanej świeżej natki pietruszki.

2 z 13
Składniki na 1 porcję:...

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Udko kurczaka faszerowane kaszą gryczana z wiśniami oraz modrą kapustą

Składniki na 1 porcję:
• 1 udko kurczaka (około 250 g)
• 80 g mrożonych wiśni
• 40 g kaszy gryczanej
• 80 g masła
• miód
• sałatka z czerwonej kapusty, marki UNAMEL
• sól, pieprz, kolendra, czosnek, przyprawa do mięsa drobiowego
• świeży tymianek

Udko trybujemy, a więc usuwamy z niego kość w taki sposób, by mięso pozostało w jednym kawałku. Tak przygotowane mięso przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, kolendrą, czosnkiem lub korzystamy z gotowej przyprawy do mięsa drobiowego. Na wewnętrznej części udka układamy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną, zawijamy mięso, by znalazła się w środku. By mięso się nie rozwinęło w czasie pieczenia, możemy je dla pewności obwiązać lub spiąć wykałaczką. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli chcemy dać do środka dużo farszu; w takim przypadku możemy również po wycięciu kości rozbić mięso.

Zawinięte mięso przyprawiamy z zewnątrz i lekko kropimy olejem, by ładniej się zarumieniło. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 40-50 minut. W czasie pieczenia lekko podlewamy wywarem lub wodą. Zanim wyjmiemy z piekarnika sprawdzamy, czy jest miękkie, jeśli nie – pieczemy chwilę dłużej.

Gdy mięso się piecze do garnka wkładamy nieco masła, topimy, dodajemy wiśnie, lekko podsmażamy. Możemy dodać jeszcze nieco wiśniówki, odrobinę miodu i soli do smaku. Wiśnie zdejmujemy z kuchenki.

Na odrobinie masła podsmażamy surówkę z modrej kapusty. Możemy ją lekko przyprószyć mąką, będzie bardziej zwarta, możemy też, jak wiśnie, dosłodzić ją nieco miodem.

Gdy mięso już gotowe, kładziemy dla ozdoby nieco kaszy na talerzu, nacinamy mięso, by widoczny był farsz z kaszy, układamy mięso na talerzu. Całość ozdabiamy wiśniami, dodajemy podsmażoną kapustę, a na koniec jeszcze gałązki tymianku.

3 z 13
Ewa Wachowicz znana jest ze swojego uwielbienia dla...

Karp wigilijny - Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz znana jest ze swojego uwielbienia dla tradycyjnych, domowych przepisów. Taki jest więc również jej przepis na karpia wigilijnego. Jak Ewa Wachowicz przyrządza karpia na wigilię?

- 2 karpie
- mąka
- oliwa i masło do smażenia
- cebula do przełożenia ryby

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić na noc w chłodne miejsce. W wigilię karpia wyjąć z cebuli, posolić, obtoczyć w mące, po czym usmażyć z obu stron na oliwie z dodatkiem masła.

4 z 13
Składniki:...

Barszcz wigilijny - przepis Magdy Gessler (źródło beszamel.se.pl)

Składniki:
- 5 borowików
- 3 liście laurowe
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- Szczypta pieprzu czarnego
- Szczypta kminu rzymskiego
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
- Skórka z 2 jabłek średniej wielkości

Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj wywar na wolnym ogniu. Cebulę, czosnek i pora pokrój w plasterki i podsmaż na złoty kolor i dodaj do wywaru. Obierz dwa średnie jabłka ze skórek i wrzuć obierki do zupy. Dodaj do wywaru przyprawy: goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Nie sól wywaru.

Borowiki świeże dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Jeśli masz suszone, to dodaj je od razu do wywaru.

Gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny. Dodaj sok z 1 cytryny i gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź barszcz zostawiając tylko wywar. Następnego dnia podgrzej barszcz. Podawaj tradycyjnie z uszkami.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Zobacz również

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji  Chrobrego

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji Chrobrego

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis