9 z 13
Składniki:...

Barszcz wigilijny - przepis Ewy Wachowicz (za ewawachowicz.pl)

Składniki:
- 100 g - suszonych grzybów
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 - liście laurowe
- 5 ziaren - ziela angielskiego
- 5 ziaren - pieprzu
- 2 ząbki - czosnku
- natka pietruszki
- zakwas z buraków
- cukier
- sól
- ½ - cytryny

ZAKWAS
- 1 kg - czerwonych buraków
- 3 l - wody
- 1 łyżeczka - kminku
- 30 g - korzenia chrzanu
- 1 główka - czosnku
- 3 łyżeczki - soli
- szczypta cukru
- 1 kromka - chleba razowego

Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).

Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić.

Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.

Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

10 z 13
Składniki na 1 porcję:...

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Pierogi z truskawkami i sosem waniliowym z serka homogenizowanego

Składniki na 1 porcję:
• 200 g mąki
• 1 całe jajko
• wrząca woda
• serek waniliowy homogenizowany, opakowanie 100 g, marki AGROMLECZ
• świeże truskawki
• masło
• sól
• cukier puder

Do dużego płytkiego naczynia nalejmy wodę, dodajmy odrobinę soli, zagotujmy. W międzyczasie z mąki, jajka, szczypty soli i wrzątku zagniećmy ciasto; jeśli nie mamy wprawy w robieniu pierogów wrzątek dodawajmy stopniowo, by ciasto nie było zbyt wodniste. Gotowe ciasto przez chwilę schłodźmy w lodówce.

Po wyciągnięciu z lodówki ciasto jeszcze raz szybko zagniećmy, rozwałkujmy podsypując w razie potrzeby mąką, by nie przywarło do blatu stołu. W rozwałkowanym cieście wytnijmy krążki, nałóżmy na nie przecięte na cztery lub więcej części truskawki (w zależności od wielkości owocu). Następnie szybko sklejmy brzegi pierogów, wrzućmy do wrzątku. Gdy wypłyną wyjmijmy je z wody, a następnie przez chwilę podsmażajmy na patelni na maśle; tylko trochę, by nabrały smaku masła.

Tak przygotowane pierogi ułóżmy na talerzu. Serek waniliowy rozmieszajmy w miseczce, a następnie kleksami serka ustrójmy talerz z pierogami. Na pierogi połóżmy jeszcze świeże, przekrojone na pół truskawki, całość posypmy odrobiną cukru pudru.

11 z 13
Składniki na 1 porcję:...

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Schab faszerowany grzybami w sosie z czerwonego wina z kopytkami ziemniaczanymi i modrą kapustą

Składniki na 1 porcję:
• 200 g schabu bez kości w całości, marki PROSIACZEK
• 50 g suszonych grzybów
• 1 cebula
• 80 g masła
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• ciemny sos
• sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
• świeże zioła

Najpierw oczyszczamy schab z błon i nakłuwamy przez środek, tworząc „kieszonkę”. Uprzednio namoczone, a potem przegotowane suszone grzyby drobno kroimy, podsmażamy na maśle z cebulą (część cebuli zostawiamy do sosu), również drobno pokrojoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do „kieszonki” w schabie, po czym cały kawałek mięsa od góry delikatnie nacinamy w kratkę i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym majerankiem.

Na piecyku rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła, obsmażamy na niej schab przez kilka chwil, do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i do już ciepłego wkładamy schab przełożony do brytfanny. Pieczemy około 50 minut.

W międzyczasie przygotować możemy lub odgrzać kopytka (jeśli chcemy je zrobić samodzielnie potrzebujemy dodatkowo ćwierć kilograma ugotowanych ziemniaków, jedno jajko, 150 g mąki i 150 mąki ziemniaczanej), surówkę z modrej kapusty, przede wszystkim jednak musimy przyrządzić sos. Zaczynamy od włożenia odrobiny masła do rondelka i podgrzania go. Następnie wrzucamy na tłuszcz resztę drobno posiekanej cebuli, szklimy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy kilka łyżek ciemnego sosu i gałązkę świeżego rozmarynu, przyprawiamy solą i pieprzem pamiętając, że mięso też już zostało doprawione. Redukujemy sos na wolnym ogniu.

Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika, kroimy na plastry. Na talerze oprócz schabu kładziemy kopytka i surówkę oraz solidną porcję sosu.

12 z 13
Składniki na ciasto na pierogi:...

Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler

Składniki na ciasto na pierogi:
- mąka - 500 g
- gorąca woda - 125 ml
- sól - 1 łyżeczka
Jak przygotować ciasto na pierogi? Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Cześć ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.

Składniki na farsz (kapusta z grzybami)
- kapusta kwaszona - 1,5 kg
- grzyby suszone - 0,3 kg
- cebula - 2
- olej lniany - 0,3 l
- woda - 0,5 l
- pigwy - 5
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne Magdy Gessler? Grzyby należy namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i przesmażyć na nim cebulę na złoty kolor. Dodać kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby oraz pokrojone w dwucentymetrową kostkę owoce pigwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Karol Nawrocki, prezydent elekt przyjdzie do gminy Koneck

Karol Nawrocki, prezydent elekt przyjdzie do gminy Koneck

To najlepsze szkoły ponadpodstawowe w Kujawsko-Pomorskiem. TOP 20 placówek

To najlepsze szkoły ponadpodstawowe w Kujawsko-Pomorskiem. TOP 20 placówek

Wielki zlot miłośników motocykli Harley-Davidson w Bydgoszczy. Mamy nowe zdjęcia

Wielki zlot miłośników motocykli Harley-Davidson w Bydgoszczy. Mamy nowe zdjęcia

Zobacz również

Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

ROZMOWA
Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

Karol Nawrocki, prezydent elekt przyjdzie do gminy Koneck

Karol Nawrocki, prezydent elekt przyjdzie do gminy Koneck