
Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się najmniejszym stężeniem pestycydów - najmniejszą ilością pozostałości pestycydów. Szczegóły na kolejnych slajdach.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - MELON KANTALUPA
Ten owoc ma skórkę, której można podziękować za ochronę przed pestycydami przedostającymi się do miąższu. Jednak nawet jeśli nie jesz zewnętrznej części melona, nadal warto go opłukać z zewnątrz. Ale nie z obawy przed zanieczyszczeniem pestycydami. Spłukując zewnętrzną stronę skórki, można upewnić się, że ślady patogenów przenoszonych przez żywność (takich jak te, które powodują listerię) zostaną zmyte. Przebicie nieumytego melona nożem może z łatwością rozprzestrzenić patogeny z zewnątrz do wewnątrz owocu.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - MELON SPADZIOWY[
Gruba, niejadalna skórka melona spadziowego pomaga mu pozostać "czystym" i wolnym od pestycydów. Owoc ten może również pomóc poradzić sobie ze wzdęciami.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - GRZYBY[
Mimo że grzyby wyrastają z ziemi, nie ma w nich nic "brudnego". Oczywiście po prawidłowym oczyszczeniu.