
78 lat ma najstarszy w kraju ogórek kiszony. Ów okaz jest przechowywany w spiżarni w lubelskim Parczewie. Zdradzimy, że wiąże się z nim ciekawa historia.Ogórek został przekazany właścicielce przez jej mamę, która zerwała i zakonserwowała go, jako piętnastoletnia dziewczyna. Wojnę ogórek przetrwał zakopany w ziemi

Myli się ten, kto myśli, ze najdłuższy piernik powstał w Toruniu. Pochwalić nim może się bowiem Jaworzno oraz Święta Chleba i Piernika. Rekorddzista mierzył 46,1 metrów. Do jego powstania wykorzystano ... 3500 jaj

Kolejny kulinarny rekord ustanowiono podczas Dni Warszewa w Szczecinie. Mowa o największym pierogu. Ciasto i farsz ważyły łącznie aż sto kg! Pieróg miał 8,38 metra

Była gigantyczna dynia, ustanowiono i rekord w największej ilości dżemu dyniowego. Ważył on 360,5 kg. Dżem gotowano przez dwa dni podczas Festiwalu Dyni w Krapkowicach