
Oto najzdrowsze przyprawy i zioła
Świeże i suszone zioła oraz przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale również wspierają zdrowie. Zebraliśmy listę najzdrowszych ziół i przypraw, które warto mieć pod ręką i dodawać do swoich posiłków. Zobacz na kolejnych slajdach naszej galerii najzdrowsze przyprawy i zioła na świecie >>>>>

Kurkuma - właściwości
Przepis na "złote mleko", czyli mleko z kurkumą, mógł spopularyzować kurkumę w ostatnich latach, ale ta starożytna przyprawa była używana od stuleci - jej początki sięgają co najmniej 500 roku p.n.e. - ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jak wynika z badań, główna substancja czynna kurkumy, kurkumina, pomaga zmniejszyć stan zapalny i jest powiązana ze zmniejszonym ryzykiem raka, chorób serca, cukrzycy typu 2 i neurologicznych chorób zwyrodnieniowych.
Gotowanie dań z kurkumą jest niezwykle łatwe, ponieważ przyprawa ta nie jest zbyt mocna w smaku, dzięki czemu jest bardzo wszechstronna. Można dodać kurkumę do marynat, użyć jej do nacierania na sucho lub spróbować przepisu na "złote mleko". Eksperci radzą łączyć kurkumę z odrobiną czarnego pieprzu lub ze źródłem zdrowego tłuszczu, aby zwiększyć wchłanianie kurkuminy.

Imbir - właściwości
Napar z imbiru łagodzi żołądek, ale imbir można również zetrzeć na tarce do koktajli i zup, aby uzyskać ostry smak i przyjemny aromat. Imbir zawiera szeroką gamę silnych związków, takich jak gingerol, które mogą stymulować opróżnianie żołądka i wspierać prawidłowy ruch stolca w jelitach - mówią eksperci. Badania wykazały, że właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne imbiru chronią przed stresem oksydacyjnym. Suszony i smażony imbir zawiera więcej przeciwutleniaczy niż świeży imbir, dlatego warto priorytetowo włączyć tę aromatyczną przyprawę do gotowanych potraw.

Cynamon - właściwości
Cynamon warto używać przez cały rok, a nie tylko w okresie zimowym i świątecznym. Przyprawa ta ma mnóstwo zalet i niesie wiele korzyści dla zdrowia. Oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, cynamon pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Wspiera wątrobę w procesie metabolizowania glukozy i może pomóc zmniejszyć potrzebę stosowania syntetycznej insuliny u osób chorych na cukrzycę typu 2 - wyjaśniają eksperci. Badania pokazują też, że cynamon może pomóc zwiększyć wrażliwość na insulinę i spowolnić nietolerancję glukozy po nieprzespanej nocy, która zwykle ma miejsce, gdy poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Wydaje się również, że cynamon poprawia sposób, w jaki mózg wykorzystuje insulinę, co może pomóc w niektórych neurologicznych stanach zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera, poprzez kontrolowanie wysokiego poziomu glukozy we krwi w mózgu.
Cynamonem warto posypać nocne owsianki, dodać do musów owocowych czy jogurtów. Ale z powodzeniem można tej przyprawy używać także w daniach obiadowych, na przykład jako składnik marynaty do mięs.