
Czosnek - właściwości
Czosnek przynosi niezliczone wręcz korzyści zdrowotne. Badania wykazały, że czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, które mogą wspierać odporność. Związki siarki zawarte w czosnku pomagają poprawić odporność poprzez stymulację neutrofili, czyli białych krwinek, zwalczających drobnoustroje - wyjaśniają eksperci. Zmiażdżony czosnek uwalnia allicynę - związek siarki, który ma działanie wzmacniające układ odpornościowy, dlatego warto zgniatać czosnek przed dodaniem do potrawy.

Czarny pieprz - właściwości
Czarny pieprz nie tylko pomaga organizmowi lepiej wchłaniać niektóre przeciwutleniacze, takie jak kurkumina zawarta w kurkumie. Według badań, substancja czynna zawarta w pieprzu czarnym - piperyna - pomaga w leczeniu zaburzeń neurologicznych związanych z wiekiem i starzenia się mózgu.
Istnieje wiele sposobów wykorzystania tej przyprawy, aby podnieść walory smakowe posiłków, a nawet deserów. Można na przykład posypać odrobiną czarnego pieprzu sałatki owocowe, aby uzyskać zaskakujący efekt. Albo użyć go jako dekoracji domowych wypieków.

Mięta - właściwości
Zapach mięty pieprzowej poprawia nastrój. Badania pokazują, że olejek miętowy pomaga złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego po ok. 12 tygodniach jego stosowania. Uważa się, że mentol zawarty w olejku miętowym pomaga rozluźniać mięśnie przewodu pokarmowego - mówią eksperci. Jeśli więc zmagasz się z wzdęciami i gazami, rozważ włączenie herbaty miętowej do swojej cotygodniowej lub codziennej wieczornej rutyny. A w ciągu dnia bez problemu można przygotować wersję mrożoną - świeżo pokruszoną miętę zmieszaną z lemoniadą i gazowaną wodą.

Pieprz cayenne - właściwości
Pikantne jedzenie przyspiesza metabolizm, a nawet może pomóc w utracie wagi. Chociaż badania nie są jednoznaczne, istnieją pewne obiecujące dowody na korzyść kapsaicyny w procesie utraty tkanki tłuszczowej. Kapsaicyna to główna substancja czynna zawarta w pieprzu cayenne, która dodaje jej energii, a także odpowiada za rzekome korzyści zdrowotne tej przyprawy.
Badania pokazują, że kapsaicyna może krótkoterminowo hamować apetyt a także poprawiać mikrobiom jelitowy, wspierając rozwój bakterii "przeciw otyłości".
Odrobinę pieprzu cayenne można dodać do jajek, salsy, owoców morza, mięs, a nawet popcornu. To świetny składnik marynaty - czosnek, sok z cytryny, miód, sos sojowy i oliwa z oliwek z odrobiną cayenne idealnie pasuje na przykład do kurczaka.