5 z 13
Czosnek przynosi niezliczone wręcz korzyści zdrowotne....
fot. unsplash.com

Czosnek - właściwości

Czosnek przynosi niezliczone wręcz korzyści zdrowotne. Badania wykazały, że czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, które mogą wspierać odporność. Związki siarki zawarte w czosnku pomagają poprawić odporność poprzez stymulację neutrofili, czyli białych krwinek, zwalczających drobnoustroje - wyjaśniają eksperci. Zmiażdżony czosnek uwalnia allicynę - związek siarki, który ma działanie wzmacniające układ odpornościowy, dlatego warto zgniatać czosnek przed dodaniem do potrawy.

6 z 13
Czarny pieprz nie tylko pomaga organizmowi lepiej wchłaniać...
fot. unsplash.com

Czarny pieprz - właściwości

Czarny pieprz nie tylko pomaga organizmowi lepiej wchłaniać niektóre przeciwutleniacze, takie jak kurkumina zawarta w kurkumie. Według badań, substancja czynna zawarta w pieprzu czarnym - piperyna - pomaga w leczeniu zaburzeń neurologicznych związanych z wiekiem i starzenia się mózgu.

Istnieje wiele sposobów wykorzystania tej przyprawy, aby podnieść walory smakowe posiłków, a nawet deserów. Można na przykład posypać odrobiną czarnego pieprzu sałatki owocowe, aby uzyskać zaskakujący efekt. Albo użyć go jako dekoracji domowych wypieków.

7 z 13
Zapach mięty pieprzowej poprawia nastrój. Badania pokazują,...
fot. unsplash.com

Mięta - właściwości

Zapach mięty pieprzowej poprawia nastrój. Badania pokazują, że olejek miętowy pomaga złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego po ok. 12 tygodniach jego stosowania. Uważa się, że mentol zawarty w olejku miętowym pomaga rozluźniać mięśnie przewodu pokarmowego - mówią eksperci. Jeśli więc zmagasz się z wzdęciami i gazami, rozważ włączenie herbaty miętowej do swojej cotygodniowej lub codziennej wieczornej rutyny. A w ciągu dnia bez problemu można przygotować wersję mrożoną - świeżo pokruszoną miętę zmieszaną z lemoniadą i gazowaną wodą.

8 z 13
Pikantne jedzenie przyspiesza metabolizm, a nawet może pomóc...
fot. unsplash.com

Pieprz cayenne - właściwości

Pikantne jedzenie przyspiesza metabolizm, a nawet może pomóc w utracie wagi. Chociaż badania nie są jednoznaczne, istnieją pewne obiecujące dowody na korzyść kapsaicyny w procesie utraty tkanki tłuszczowej. Kapsaicyna to główna substancja czynna zawarta w pieprzu cayenne, która dodaje jej energii, a także odpowiada za rzekome korzyści zdrowotne tej przyprawy.

Badania pokazują, że kapsaicyna może krótkoterminowo hamować apetyt a także poprawiać mikrobiom jelitowy, wspierając rozwój bakterii "przeciw otyłości".

Odrobinę pieprzu cayenne można dodać do jajek, salsy, owoców morza, mięs, a nawet popcornu. To świetny składnik marynaty - czosnek, sok z cytryny, miód, sos sojowy i oliwa z oliwek z odrobiną cayenne idealnie pasuje na przykład do kurczaka.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wypadek w miejscowości Grzywna pod Chełmżą. Samochód marki BMW uderzył w skuter

Wypadek w miejscowości Grzywna pod Chełmżą. Samochód marki BMW uderzył w skuter

Makabryczne odkrycie przy cmentarzu w Goszczewie. Na parkingu leżały ludzkie szczątki

Makabryczne odkrycie przy cmentarzu w Goszczewie. Na parkingu leżały ludzkie szczątki

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Zobacz również

Talerzyk weselny. Takie są teraz koszty wesela. Ile goście dają do kopert w 2025?

Talerzyk weselny. Takie są teraz koszty wesela. Ile goście dają do kopert w 2025?

Wystarczy chleb i woda. Borówka będzie obficie owocować przez całe lato

Wystarczy chleb i woda. Borówka będzie obficie owocować przez całe lato