MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy...
fot. Pixabay

Napar z liścia laurowego - oto mój domowy sposób. Wypicie tego naparu pomaga na wiele dolegliwości

Napar i wywar - przygotowanie

By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy wrzącą wodą, a naczynie przykrywamy na około piętnaście do dwudziestu minut. W tym czasie napar "naciąga", czyli do wody przechodzą składniki lecznicze. Napar musi zostać spożyty w dość krótkim czasie po przygotowaniu - w ciągu dwudziestu czterech godzin.

Wywar stosowany jest szczególnie w przypadku twardych części roślin, takich jak łodygi i korzenie. Surowiec należy poddać działaniu wysokiej temperatury. Wrzuć liście do garnka, zalej wodą i doprowadź wodę do wrzenia. W ten sposób powstaje wywar bogaty w cenne składniki aktywne. Wywar powinien być spożyty jak najszybciej po przygotowaniu. Przed zagotowaniem liście należy moczyć przez około pół godziny. Gdy woda się zagotuje, trzeba zmniejszyć gaz i gotować jeszcze trochę wywar na małym ogniu, by wydobyć moc rośliny.

Zobacz również

Awizowane składy na mecz Unia Tarnów - Kolejarz Opole

Awizowane składy na mecz Unia Tarnów - Kolejarz Opole

Gdzie oglądać mecz Górnik - Puszcza? Wiosenna rewelacja gra z najlepszym beniaminkiem

Gdzie oglądać mecz Górnik - Puszcza? Wiosenna rewelacja gra z najlepszym beniaminkiem

Polecamy

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę