https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Maj to czas młodej kapusty. Oto ceny prosto od rolnika. Z jednej główki wyczarujesz wyśmienity obiad. Surówka? Bigos? Nic trudnego

Katarzyna Zawada
Trwa sezon na nowalijki, wśród nich młoda kapusta.
Trwa sezon na nowalijki, wśród nich młoda kapusta. Marcin Oliva Soto/archiwum Polska Press
Jak wiosna, to nowalijki. Na rynku pojawia się coraz więcej świeżych krajowych warzyw; są już szparagi, botwina, na scenę wkroczyła młoda kapusta. Oprócz licznych właściwości prozdrowotnych cechuje ją lekkość i kruchość. Słodka w smaku, o zielonkawym zabarwieniu liści. Ile trzeba zapłacić za główkę? Takie są ceny na bazarkach i na zamówienie.

Spis treści

Sezon na młodą kapustę. Dlaczego warto ją jeść?

W maju na bazarkach kwitnie handel. Można kupić rabarbar, truskawki, botwinę, kusząco prezentują się też młode kapusty. Z jednej główki można przygotować naprawdę pożywny obiad. Co więcej, wyjdzie to na zdrowie!

Wśród zalet kapusty wymienia się właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów, informuje Anna Rokicka-Żuk, Strona Zdrowia.

Choć odmian kapusty jest kilka, np. włoska czy czerwona, najczęściej na nasze talerze trafia biała. To właśnie jej wczesna wersja jest obecnie sprzedawana w sezonie nowalijkowym. Ma mało kalorii, syci żołądek, a paleta przepisów pozwala upiec, ugotować lub ukisić coś dobrego.

Ile kosztuje główka młodej kapusty? To zależy od rozmiaru

Pierwsze krajowe młode kapusty pojawiły się pod koniec kwietnia. W zależności od rozmiaru główki cena sięgała nawet 7 zł/szt. W połowie maja cena na rynku hurtowym w Broniszach oscyluje w granicach 3,25-4,50 zł/szt. Więcej trzeba zapłacić na bazarze. W Radomiu liczą sobie 8 zł/szt., w Białymstoku za małe główki 5 zł/szt.

Wielu rolników wystawia oferty swoich produktów w sieci, część można zamówić. Tu stawka jest mniejsza niż na miejskim targowisku. Oto kilka przykładów:

  • Małopolskie. 3,5 zł duży kaliber, 2,5 zł mały kaliber.
  • Kujawsko-Pomorskie. Obierana, średniego rozmiaru – 2 zł/szt.
  • Wielkopolskie. Świeża, wycinana na bieżąco, po 5 zł za główkę.
  • Lubelskie. Ładne główki, tylko w hurcie, 3 zł/szt.
  • Małopolskie. 3 zł za młodą kapustę o wadze 1,3-1,5 kg.

Co przygotować z młodej kapusty?

Główka młodej kapusty daje wiele kulinarnych możliwości. Klasyką gatunku jest surówka, można też pokusić się o bigos, zapiekankę, gołąbki lub kapuśniak. Każde z dań przygotujesz szybko, na bazie niskobudżetowych składników.

Młoda kapusta jest delikatna i bardzo łatwa do przygotowania. Można jeść ją na surowo, polaną sosem na bazie oliwy, jogurtu czy śmietany. Jest także bardzo łatwa do ugotowania i nie wymaga długiej obróbki, informuje Strona Kuchni.

Szukasz inspiracji na majowy obiad? Sprawdź: Co można zrobić z młodej kapusty? Polecamy 9 prostych przepisów na pyszne sezonowe dania na obiad. Zrobisz je bez trudu

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska