MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy...
fot. Pixabay

Napar z liścia laurowego - oto mój domowy sposób. Wypicie tego naparu pomaga na wiele dolegliwości

Napar i wywar - przygotowanie

By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy wrzącą wodą, a naczynie przykrywamy na około piętnaście do dwudziestu minut. W tym czasie napar "naciąga", czyli do wody przechodzą składniki lecznicze. Napar musi zostać spożyty w dość krótkim czasie po przygotowaniu - w ciągu dwudziestu czterech godzin.

Wywar stosowany jest szczególnie w przypadku twardych części roślin, takich jak łodygi i korzenie. Surowiec należy poddać działaniu wysokiej temperatury. Wrzuć liście do garnka, zalej wodą i doprowadź wodę do wrzenia. W ten sposób powstaje wywar bogaty w cenne składniki aktywne. Wywar powinien być spożyty jak najszybciej po przygotowaniu. Przed zagotowaniem liście należy moczyć przez około pół godziny. Gdy woda się zagotuje, trzeba zmniejszyć gaz i gotować jeszcze trochę wywar na małym ogniu, by wydobyć moc rośliny.

Zobacz również

Ucieczkę złodzieja narzędzi z Leszna przerwał policyjny patrol z psami

Ucieczkę złodzieja narzędzi z Leszna przerwał policyjny patrol z psami

Olecko: Mistrzostwa Polski w Piłce Ręcznej Juniora Młodszego już dziś!

Olecko: Mistrzostwa Polski w Piłce Ręcznej Juniora Młodszego już dziś!

Polecamy

Kolejny ogromny pożar w Polsce. Stolarnia w ogniu

Kolejny ogromny pożar w Polsce. Stolarnia w ogniu

Terminarz i obsada sędziowska 31. kolejki 3. ligi, grupa 2 [18-19 maja 2024]

Terminarz i obsada sędziowska 31. kolejki 3. ligi, grupa 2 [18-19 maja 2024]

Buczkowski potwierdził dobrą formę. Przyjemski i Przedpełski na podium

Buczkowski potwierdził dobrą formę. Przyjemski i Przedpełski na podium