
"(...)Mięso z dodatkami lub/ i poddane procesom przetwarzania traci właściwości mięsa świeżego i nie może być wprowadzane do obrotu pod nazwą sugerującą mięso, np. schab wieprzowy (...) - wyjaśnia Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Jeżeli świeże mięso zawiera barwniki, substancje konserwujące, substancje stabilizujące i zwiększające wodochłonność to jest artykułem rolno-spożywczym zafałszowanym - wyjaśnia Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy

Przepisy prawa Unii Europejskiej zabraniają stosowania azotynów i azotanów do surowych wyrobów mięsnych, jednak w krajach członkowskich istnieją tradycyjne surowe wyroby mięsne, które od lat są peklowane - podaje WIJHARS w Bydgoszczy. Wobec tego kraje członkowskie mogą poprosić o wprowadzenie odstępstwa od obowiązujących przepisów, polegającej na dopuszczeniu azotynów do takich tradycyjnych surowych wyrobów mięsnych

Polska uzyskała derogację na stosowanie azotynów do kiełbasy surowej białej, kiełbasy surowej metki oraz tatara (dania tatarskiego) - informuje bydgoski WIJHARS. Każdy producent, który chce skorzystać z tego odstępstwa musi wskazać nazwę surowego wyrobu mięsnego zgodną z wymienioną w rozporządzeniu wprowadzającym odstępstwo tj. kiełbasa surowa biała, kiełbasa surowa metka, tatar (danie tatarskie). Nazwa może być uzupełniona o informacje dotyczące składnika, który decyduje o charakterze lub smaku produktu np. „kiełbasa surowa metka cebulowa”, ale nie może być nazwą handlową (wymyśloną) np. metka cebulowa