
W jaki sposób konsument może rozpoznać jakie mięso kupuje? O czym producent powinien informować?

WIJHARS wyjaśnia:- Producent jak i pozostałe podmioty (hurtownik, detalista) działające na rynku spożywczym na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego mają obowiązek podawania rzetelnych informacji na temat żywności. Etykiety żywności powinny być jasne, zrozumiałe i niewprowadzające konsumenta w błąd

Zdaniem inspektorów wszelkie dozwolone dodatki do żywności, jeżeli zostały zastosowane do produkcji surowego wyrobu mięsnego, muszą być wskazane w oznakowaniu produktu zarówno opakowanego jak i sprzedawanego luzem

Inspektorzy z WIJHARS podkreślają, że (...) dodatki do żywności (dozwolone), w tym zwiększające wodochłonność mogą być stosowane w przypadku surowego wyrobu mięsnego (świeże mięso, w tym mięso rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, ale nie pozbawiające ich cech świeżego mięsa (np. nie poddano parzeniu, gotowaniu). Przykładami surowych wyrobów mięsnych są: mięso garmażeryjne (mięso mielone z przyprawami i innymi składnikami), tzw. mięso na grilla (surowe mięso marynowane w oleju z przyprawami)