Nastrzykiwanie świeżego mięsa jest nielegalne! Konsumenci mają pewne podejrzenia

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
"(...)Mięso z dodatkami lub/ i poddane procesom przetwarzania traci właściwości mięsa świeżego i nie może być wprowadzane do obrotu pod nazwą sugerującą mięso, np. schab wieprzowy (...) - wyjaśnia Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Obraz RitaE z Pixabay
Zgłasza się do nas coraz więcej konsumentów podejrzewających, że kupili mięso nastrzykiwane roztworem wody z solą. Inspektorzy wyjaśniają, czy można w ten sposób powiększać masę towaru.

- Kupiłam karkówkę zapakowaną próżniowo i najpierw ją zamroziłam, a dopiero po kilku dniach upiekłam - mówi Czytelniczka. - Po rozmrożeniu w woreczku było pełno wody. Wiem, że zawiera je każde mięso, ale w tym kawałku było go aż za dużo. Moje koleżanki mają podobne podejrzenia. Dotyczy to głównie wieprzowiny i piersi z kurczaka kupowanych w promocji. Może poprzez nastrzykiwanie mięsa wodą sprzedający obniżają sobie koszty?

Świeże mięso bez nastrzyków

Czytelniczka pyta, czy nastrzykiwanie mięsa (np. roztworem wody z solą) jest w Polsce legalne?

Izabela Zdrojewska z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wyjaśnia: „Zgodnie z obowiązującymi przepisami (m. in. rozp. 853/2004) do mięsa nie wolno nic dodawać. Stąd tzw. nastrzyk jest procederem nielegalnym.

Mięso z dodatkami lub/ i poddane procesom przetwarzania traci właściwości mięsa świeżego i nie może być wprowadzane do obrotu pod nazwą sugerującą mięso, np. schab wieprzowy, filet z piersi kurczaka itp.”

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy wyjaśnia: „Jeżeli świeże mięso zawiera barwniki, substancje konserwujące, substancje stabilizujące i zwiększające wodochłonność to jest artykułem rolno-spożywczym zafałszowanym.

Świeże mięso, zgodnie z przepisami prawa, nie może zawierać jakichkolwiek dodatków do żywności, czy też przypraw. Jedynie do mięsa mielonego można zastosować dodatek soli do 1%. Świeże mięso - to mięso niepoddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem lub szybkim mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo lub pakowane w atmosferze kontrolowanej(...).

Legalne dodatki do żywności

Inspektorzy z WIJHARS podkreślają, że (...) dodatki do żywności (dozwolone), w tym zwiększające wodochłonność mogą być stosowane w przypadku surowego wyrobu mięsnego (świeże mięso, w tym mięso rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, ale nie pozbawiające ich cech świeżego mięsa (np. nie poddano parzeniu, gotowaniu). Przykładami surowych wyrobów mięsnych są: mięso garmażeryjne (mięso mielone z przyprawami i innymi składnikami), tzw. mięso na grilla (surowe mięso marynowane w oleju z przyprawami), kiełbasa biała surowa, tatar (danie tatarskie), golonka surowa z przyprawami. Surowe wyroby mięsne wymagają przed spożyciem obróbki termicznej, przeprowadzanej w kuchni domowej (wyjątkiem jest tatar). (...)”

Konsumenci, którzy mają obawy, że kupili np. nastrzykiwane mięso mogą skontaktować się z pracownikami WIJHARS w Bydgoszczy (ul. Hetmańska 28, tel.: 52 322 87 10.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie