Teraz stawia na Ser Kujawski w plastrach. To ser typu szwajcarsko-holenderskiego. Czy zdobędzie uznanie Kapituły, jak wcześniej śmietanki UHT?
Charakteryzuje się dużymi oczkami. Ser Kujawski w plastrach (NDKP.4) ma orzechowy, łagodny, aromatyczny i lekko słodki smak. Do jego wyrobu wykorzystuje się wcześniej wyprodukowany ser twardy.
Sprzedawany jest w nowoczesnych opakowaniach typu "open-close", czyli z łatwym, wielokrotnym otwieraniem i zamykaniem. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie to firma z wieloletnią tradycją.
Została założona w 1926 roku. Sześć lat później odkupiła zakład w Gołubiu, serownię w Ostrowitem i mleczarnię w Lipnicy. Natomiast w 1939 roku do użytku zostaje oddany duży, nowoczesny zakład w Rypinie.
Zobaczcie, jak przebiega głosowanie w kategorii "Artykuły spożywcze - przetwórstwo i pozostałe"
Dziś ROTR to nowoczesny producent mleka i wyrobów mleczarskich. Sprzedaje swoje produkty zarówno na rynkach polskim, jak i zagranicznych.
Firma otrzymała wiele nagród, m.in. w 2000 roku odebrała z rąk ministra rolnictwa tytuł "Polska Dobra Żywność". Zdobyła również 2. miejsce, w rankingu "Małe i średnie najbardziej innowacyjne firmy" Złotej Setki Pomorza i Kujaw 2012.
Logo "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej":
