27 września to ostateczny termin przyjmowania zgłoszeń w plebiscycie "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2016. Znak jakości Gazety Pomorskiej". Firmy mają czas do końca dnia.
Głosowanie rozpocznie się 30 września
Przypomnijmy, zasady są następujące - artykuły spożywcze należy zgłaszać w następujących kategoriach: mięso i wędliny, pieczywo, nabiał, produkty ekologiczne, przetwórstwo i cukiernictwo.
Mogą to zrobić firmy z terenu objętego zasięgiem "Gazety Pomorskiej". Wystarczy, że wypełnią zgłoszenie i przekażą naszemu przedstawicielowi.
Produkty, którymi chcą się pochwalić, prezentujemy w papierowej "Pomorskiej" oraz w portalu Strefa Biznesu.
Laureatów wskażą najlepsi fachowcy z branży: Maciej Goncerzewicz, szef kuchni Restauracji Sowa w Bydgoszczy (przewodniczący kapituły), Krzysztof Bielawski, szef kuchni z Torunia, Sebastian Ferenc, szef kuchni City Hotelu w Bydgoszczy, Agata Jędraszczak, właścicielka szkoły gotowania i platformy kuchniaagaty.pl, Marcin Szukaj, współwłaściciel "Restauracji Kuchnia" w Bydgoszczy - szef kuchni.
Kapituła, z dostarczonych artykułów przygotuje dania i je oceni. Powstanie też unikalny przepis z produktów laureata, przekazany do używania w celach promocyjnych.
Jak w ubiegłych latach, swój tytuł przyznają również nasi Czytelnicy i Internauci za pomocą klików oraz SMS-ów. 30 września rozpocznie się głosowanie. Potrwa do 24 października.
W każdej kategorii wygra jeden artykuł, a o zwycięstwie zdecyduje największa liczba głosów.
Stawiamy na lokalność. Dostawcy to nasi rolnicy
Laureaci, którzy uzyskają znak jakości "Gazety Pomorskiej" będą mogli posługiwać się nim w celach promocyjnych przez okrągły rok. Ogłosimy ich podczas bankietu oraz w wydaniu magazynowym "Gazety Pomorskiej" - 18 listopada.
Zgłoszenia przyjmuje i informacji na ten temat udziela Grzegorz Zajączkowski, tel. 697-770-279, e-mail: [email protected].
Jak dotąd, w tegorocznej edycji naszego plebiscytu rywalizuje ok. 30 firm, jak m.in. Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Pruszczu Pomorskim ("Polędwiczki swojskie"), Kujawskaółdzielnia Mleczarska we Włocławku ("Twaróg śmietankowy z Kujaw i Ziemińskiej"), Spółdzielnia Mleczarska "ROTR" Rypinie ("Ser długodojrzewający" i "Twaróg sernikowy Delik"), Uzdrowisko Ciechocinek ("Ciechocińska sól spożywcza") czy Polskie Przetwory we Włocławku ("Keczup pikantny" i "Sok pomidorowy").
W tym roku zdecydowaliśmy się promować artykuły spożywcze, gdyż regionalne firmy z tej branży naprawdę mają się czym pochwalić i co widać na sklepowych półkach. Ponadto wielu producentów deklaruje, że ich dostawcami są kujawsko-pomorscy rolnicy.
Tymczasem w naszym plebiscycie stawiamy przede wszystkim na lokalność i na pewno będzie to ważny argument w wyborze tegorocznych zwycięzców.
