Gdy państwo Płatacz przeprowadzili się ze Śląska do naszego województwa, wędliny zaczęli robić najpierw na własne potrzeby, zawodowo zajmując się czym innym, choć pan Sylwester jest z wykształcenia rzeźnikiem.
Swoimi wyrobami dzielili się z sąsiadami i rodziną, otrzymując coraz więcej próśb, by i dla nich przygotować jakieś wędliny.
Przy okazji poznawali też kujawsko-pomorskie smaki i kulinarne tradycje. Nauczyli się, na przykład, że lubimy mniej czosnku niż Ślązacy.
Raz na jakiś czas ubijali więc trzy-cztery świniaki, które trafiały do ich własnej spiżarni i do znajomych, aż w końcu w kwietniu 2014 roku otworzyli firmę Domowy Wyrób Wędlin Syl-Wik Jaworze. Kilkanaście dni później ich zakład opuściły pierwsze produkty.
Była wśród nich kiełbasa domowa, która od tamtego czasu powstaje według tej samej receptury.
MIĘSO I WĘDLINY PRZETWÓRSTWO PRODUKCJA SPOŻYWCZA NABIAŁPIECZYWO I CUKIERNICTWOPRODUKTY EKOLOGICZNEWODAZOBACZ AKTUALNE WYNIKI PLEBISCYTU
Najlepsze mięso, po połączeniu z naturalnymi przyprawami: pieprzem, majerankiem, gorczycą, polskim czosnkiem i sformułowaniu kiełbas (z użyciem naturalnych jelit wieprzowych), jest podsuszane, wędzone, a następnie pieczone w tradycyjnej wędzarni drewnem olchowym, dębowym i owocowym.
W ten sposób, bez ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, powstaje w Jaworzu kiełbasa domowa. W rodzinnej firmie państwa Płatacz wytwarzana jest od 2014 roku.
Asortyment zakładu to kilkanaście kiełbas (w tym śląska, czosnkowa, wiejska, krucha, szefa, parówkowa), szynki, balerony, boczki, a także kaszanki, salcesony, pasztety.
Domowy Wyrób Wędlin Syl-Wik Jaworze rywalizuje w kategorii „Mięso i wędliny” (SMS na 72355 o treści MIW.3). Firma, jak i pozostałe, czeka na Państwa głosy!

Partner plebiscytu:

Sponsor finału:
