https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017. Tradycyjne i wiejskie to masło [wyniki]

oprac. (d-ka)
Producent z Piotrkowa Kujawskiego jest w polskiej czołówce.

Proszkownia Mleka w Piotrkowie Kujawskim posiada najnowocześniejszy park maszynowy w Europie z całkowicie zautomatyzowanymi liniami technologicznymi.

Zakład działa w ramach grupy Lacpol, skupiającej kilkanaście podmiotów mleczarskich.

Z „Konsumenckim Znakiem Jakości”

Zgłoszone do naszego plebiscytu „Masło Ekstra Staropolskie” powstaje wyłącznie z mleka od polskich producentów.
Otrzymuje się je ze śmietanki odwirowanej z najlepszego mleka krowiego, poddawanego pasteryzacji.

W wyniku procesu zmaślania śmietanki powstaje masło, które jest bogatym źródłem tłuszczu mlecznego, białka, węglowodanów i witamin.

Tradycyjny sposób wytwarzania sprawia, że jest to wartościowy produkt nie tylko o walorach smakowych, ale i zapachowych, charakterystycznych dla świeżego, wiejskiego masła.

Dzięki nim często gości na stołach w polskich domach. Produkt posiada znak jakości „Q”, przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji, co wyróżnia go na tle podobnych artykułów. Masło zostało również wyróżnione „Konsumenckim Znakiem Jakości”.

Biorąc pod uwagę jakość wytwarzanego masła firma z Piotrkowa Kujawskiego znajduje się w czołówce jego krajowych producentów.
Obok „Masła Ekstra Staropolskiego” w tym zakładzie powstaje także znane na rynku „Stołowe Śmietankowe”.

To 1. miejsce w „Nabiale”, a kto ma drugie i trzecie?

W Proszkowni Mleka wytwarzane są również inne wyroby, jak m.in. mleko w proszku pełne i odtłuszczone, śmietanka w proszku i serwatka w proszku, sery dojrzewające: Gouda, Edamski, Tylżycki, Staropolski, Morski oraz sery typu holenderskiego w kształcie bochenków lub bloków.

Proszkownia Mleka rywalizuje w kategorii „Nabiał” (SMS na 72355 o treści: NAB.6).

„Masło Ekstra Staropolskie” już od dłuższego czasu prowadzi w głosowaniu Czytelników w plebiscycie „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017”. Na drugim miejscu w tej kategorii jest „Twaróg kozi Malinowy Chruśniak”. Pierwszą trójkę zamyka „Ser Pielgrzym” (Sery Adamczyk).

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska