Nie lubią pokrzywy

Malwa
Aby ogród był piękny, nie należy przeceniać  skuteczności preparatów naturalnych.
Aby ogród był piękny, nie należy przeceniać skuteczności preparatów naturalnych. Burda Polska
Specjaliści od ogrodnictwa ekologicznego uważają, że w mieszkaniu czy w przydomowym ogrodzie nie trzeba stosować środków chemicznych, które w końcu nie są obojętne dla naszego zdrowia. Polecają preparaty naturalne. Ale nie przeceniajmy ich skuteczności.

     Preparaty naturalne należy traktować raczej jak odżywki wzmacniające rośliny i zwiększające ich odporność na choroby i szkodniki. Środki te wykazują tylko słabe właściwości owado- i grzybobójcze, a więc nie są tak skuteczne jak pestycydy, ale przy niewielkim natężeniu chorób czy szkodników mogą pomóc. Są to najczęściej preparaty roślinne, które stosuje się do podlewania lub opryskiwania porażonych roślin. Zabiegi trzeba powtarzać systematycznie, co 4-5 dni.
     Przeciwko chorobom grzybowym
     
Jeśli liście roślin pokryją się białym nalotem, oznacza to, że rozwija się na nich mączniak prawdziwy. Stosujemy wtedy napar z czosnku, macerat z siana, macerat z wrotyczu. Przeciwko moniliozie (chorobie drzew pestkowych) używamy naparu z chrzanu. Rdzę zwalczy macerat z wrotyczu, a napar z liści rabarbaru jest skuteczny przeciwko zarazie ziemniaczanej na pomidorach.
     Profilaktycznie, przeciwko chorobom grzybowym możemy stosować odwar ze skrzypu polnego lub z rumianku.
     Jeśli nie chce nam się zbierać ziół, kroić, zalewać, mieszać i czekać, aż sfermentują, możemy posłużyć się gotowymi biopreparatami. W ofercie sklepów ogrodniczych znajduje się Bioczos - wyciąg z czosnku i Biosept 33 SL - wyciąg z pestek grejpfruta. Ponieważ Bioczos odstrasza też owady, jego opis znalazł się niżej, natomiast Biosept można stosować przeciwko mączniakowi rzekomemu i prawdziwemu, rdzom, fuzariozie, fytoftorozie, antraknozie, szarej pleśni, zarazie ziemniaczanej, a także przeciwko chorobom wywoływanym przez bakterie i wirusy. Jeśli środek zastosujemy zaraz po zauważeniu objawów choroby, zniszczy zarodniki grzyba. Jeśli choroba będzie w dalszym stadium rozwoju, Biosept trzeba stosować przemiennie z innymi fungicydami. Biosept zwalcza też glony. Stosowany jest w formie oprysków, podlewania i zaprawiania kłączy.
     Przeciw szkodnikom
     
Mszyce powinien odstraszyć odwar z rumianku i rabarbaru, maceraty z pokrzywy, czosnku, cebuli, szczawiu, mniszka, ziemniaka, wrotyczu, tytoniu oraz napar z piołunu.
     Przeciwko połyśnicy marchwiance stosuje się gnojówkę z czosnku i cebuli. Wgryzkę szczypiórkę powinien zwalczyć napar z rabarbaru, a mączliki - odwar lub macerat z tytoniu. Przeciwko przędziorkom ogrodnicy biodynamiczni polecają napar z piołunu, macerat z czosnku, macerat lub napar z cebuli, macerat ze szczawiu, z mniszka, z ziemniaka oraz macerat lub gnojówkę z wrotyczu. Na owady gryzące i ssące stosuje się napar z krwawnika, a na szkodniki uszkadzające liście drzew owocowych - napar z liści pomidora.
     Zwolennicy metod ekologicznych twierdzą, że mszyce, wełnowce i tarczniki zwalczy rozpuszczone w wodzie szare mydło. Trochę mydła (na szpic noża) rozpuszczamy w litrze wody dodając odrobinę denaturatu. Tym roztworem opryskujemy dokładnie górną i dolną stronę liści i pędy. Substancje zawarte w roztworze przedostają się do tkanek szkodników i powodują ich wysychanie. Zabiegi musimy powtarzać kilkakrotnie, co 7 dni. Na liściach pozostają plamy z mydła, ale można je łatwo zetrzeć miękką ściereczką lub spłukać czystą wodą.
     Myszy odstraszy gnojówka z bzu czarnego, a mrówki - gnojówka z piołunu. Szkodniki odstrasza też Bioczos - naturalny wyciąg z czosnku. Sprzedawany jest w formie kostek, które można zagłębić w podłożu lub rozpuścić w wodzie, a roztworem podlać ziemię. Bioczos reklamowany jest też jako biopreparat przeciwko chorobom grzybowym.
     Do zwalczania szkodników możemy też wykorzystać inne owady. Jedna biedronka zjada 150 mszyc dziennie. Jej larwy niszczą do 800 mszyc. Wrogiem mszyc są też owady z rodziny bzygowatych (trochę podobne do os) i złotooki. Larwa złotooka zjada w ciągu 2-3 tygodni 1000 szkodników (mszyc, przędziorków, jaj stonki, drobnych larw i gąsienic).
     Jeśli wśród roślin doniczkowych zagnieździły się ziemiórki - małe czarne muszki z długimi nogami i dużymi oczami, zamiast sięgać po środek chemiczny możemy rozstawić żółte płytki lepowe (do kupienia w sklepach ogrodniczych). Muszki powinny przykleić się do płytek i po kłopocie.
     ----
     Macerat to drobno posiekane, świeże lub suszone rośliny zalane zimną lub letnią wodą na 24 godz. Po odcedzeniu płyn nadaje się do bezpośredniego stosowania. Maceraty przygotowujemy: ze szczawiu (40 g korzeni lub liści), z siana (300 g), z wrotyczu (30 g ziela), z tytoniu (8-12 papierosów), z rumianku (100 g kwiatów), z pokrzywy (200 g liści); z ziemniaków (100 g surowych bulw, 100 g świeżych lub 70 g suszonych pędów), z mniszka lekarskiego (30 g korzeni lub 40 g liści), z cebuli (50 g liści lub łusek), z czosnku (50 g ząbków lub całych roślin) na 1 l wody.
     ----
     Napar to suszone lub świeże rośliny zalane wrzątkiem, a następnie podgrzewane przez 15 min nie dopuszczone do wrzenia. Po ostudzeniu płyn odcedzamy. Napary robimy: z cebuli (50 g brązowych łusek), z krwawnika (80 g świeżego ziela), z czosnku (50 g), z chrzanu (250 g liści), z rabarbaru (200 g liści), z piołunu (50 g świeżych lub 10 g suszonych wierzchołków kwitnących pędów), z pomidora (200 g liści) na 1 l wody. Napar stosujemy po 3 godzinach od sporządzenia.
     ----
     Odwar (wywar) to świeże lub suszone rośliny zalane wodą o temp. pokojowej. Po 24 godz. odwar podgrzewamy, stopniowo doprowadzając do wrzenia (przez 15-30 min). Odwary robimy: z tytoniu (10 g tytoniu gotujemy w litrze wody przez 1 godz.), ze skrzypu polnego (150 g świeżych lub 20 g suchych roślin), z rumianku (30 g świeżych lub 5 g suchych roślin), z rabarbaru (200 g liści) na 1 l wody. Rozcieńczamy go wodą (1:5).
     ----
     Gnojówka - sporządzamy ją w naczyniu z plastiku lub drewna, bez przykrywki. Świeżo pocięte rośliny zalewamy wodą i doprowadzamy do fermentacji. W tym celu gnojówkę mieszamy codziennie przez 2-3 tygodnie. Kiedy płyn jest gotowy nie ulatniają się bąbelki powietrza. Gnojówkę przygotowujemy: z cebuli (50 g liści lub łusek), z czosnku (50 g ząbków lub całych roślin), z bzu czarnego (100 g liści), z pokrzywy (100 g ziela); z wrotyczu (30 g ziela), z żywokostu (100 g liści), ze skrzypu (100 g ziela) na 1 l wody. Nieprzyjemne zapachy powstające w tym procesie można usunąć dodając do mieszaniny mączkę skalną. Podlewamy lub opryskujemy rośliny roztworem wodnym (1:10).
     ----
     Rośliny wzmacnia gnojówka z pokrzywy, macerat z rumianku i wrotyczu oraz odwar ze skrzypu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie