Cukinia – różne odmiany
Cukinia to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, którą można sadzić z siewu i rozsady. Najbardziej popularna jest odmiana podłużna, o ciemnozielonej barwie, ale znane są także cukinie okrągłe, czy o skórce w kolorze pomarańczowym lub seledynowym. Warzywo to można spożywać na surowo wraz ze skórką oraz po obróbce cieplnej, jadalne są również kwiaty cukinii.
Cukinia – idealna dla ogrodników-amatorów
Cukinia to roślina bardzo łatwa w uprawie, idealna dla początkujących ogrodników. Rzadko atakują ją choroby oraz szkodniki, dobrze znosi lekkie przesuszenie, nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych typu przycinanie.
Należy jedynie opcjonalnie usuwać chore czy uschnięte liście. Warto zaznaczyć, że cukinia jest mało odporna na mróz, zatem jeśli spodziewamy się przymrozków to należy ją zabezpieczyć np. słomą.
Cukinia – wymagania uprawy
Cukinia lubi słoneczne stanowisko, osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, lekko kwaśna.
Podlewać ją należy umiarkowanie, tak by ziemia była lekko wilgotna, jednak by woda nie stała. Obficiej można ją nawadniać w okresie owocowania.
Cukinia – nawożenie
Cukinia bardzo lubi nawożenie – najlepiej to robić raz w tygodniu. Szczególnie polecane są tutaj naturalne odżywki, takie jak obornik czy kompost.
Mają one jednak swoją wadę, a mianowicie bardzo nieprzyjemny zapach. Na szczęście możemy przygotować domowy nawóz do cukinii, który będzie równie skuteczny, a przy tym jego stosowanie będzie przyjemniejsze. Jak go wykonać? Zobacz szczegółowy poradnik w naszej galerii!