MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest...

Nie popełnij gafy na wakacjach - sprawdź, jak wymawiać nazwy zagranicznych potraw

Anchois [ąszła]

Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest to nieduża, bardzo tłusta ryba o ostrym zapachu i smaku. Serwuje się ją często na pizzy lub w makaronach, dodaje do oliwek, a także spożywa w wersji wędzonej, suszonej lub w postaci przetworów: filetów, koreczków i past.

W różnych krajach anchois jest różnie podawane, a także różnie nazywane - język angielski wprowadził własną pisownię: anchovies.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Zobacz również

Justyn Zaradniak doceniony przez władze Województwa Wielkopolskiego

Justyn Zaradniak doceniony przez władze Województwa Wielkopolskiego

Eksplozje na przedmieściach Moskwy i w okupowanym przez Rosjan Ługańsku

Eksplozje na przedmieściach Moskwy i w okupowanym przez Rosjan Ługańsku

Polecamy

Policjanci przejęli lewy tytoń i papierosy, którymi handlowano w Bydgoszczy

Policjanci przejęli lewy tytoń i papierosy, którymi handlowano w Bydgoszczy

Wodór już nie wycieknie. Przełomowy wynalazek polskiej firmy technologicznej

Wodór już nie wycieknie. Przełomowy wynalazek polskiej firmy technologicznej

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków

NOWE
Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków