Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców. Są smaczne, aromatyczne i zdrowe. To owoce cytrusowe czyli owoce pochodzące z Azji południowej, wschodniej i południowo-wschodniej, Australii oraz wysp południowo-zachodniego Pacyfiku.
Pomarańcze są bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin, minerały oraz błonnik pokarmowy.
Pomarańcze i skórka pomarańczowa - zastosowanie
Pomarańcze mają szerokie zastosowanie w kuchni - są idealne jako przekąska, robi się z nich soki, dżemy, konfitury, marmolady, lody, sosy i inne.
Skórka z pomarańczy także jest cenna - zwykle używa się jej jako dodatek do wypieków oraz do kremów do babeczek czy tortów. Skórka z pomarańczy jest też świetnym elementem dekoracyjnym, używa się jej też do aromaterapii.
Skórka pomarańczy odżywi rośliny
Niewiele osób o tym wie. ale skórki pomarańczy to świetny nawóz dla wielu roślin. Skórki z pomarańczy są bogate w mikroelementy, dzięki czemu szybko odżywią marniejące rośliny domowe oraz rośliny w ogrodzie: nie tylko kwiaty, ale również warzywa. Skórka pomarańczy pobudza wzrost liści oraz rozwój kwiatów, a także poprawia morfologię gleby. Taki nawóz można z powodzeniem stosować u roślin przez cały czas, w miarę wysychania należy po prostu wymieniać skórki na nowe.
Skórki z pomarańczy to także cenny naturalny środek do ochrony roślin przed szkodnikami.
Skórka z pomarańczy - idealna jako nawóz do kwiatów i warzyw
Nie wyrzucaj skórki z pomarańczy - możesz ją z powodzeniem wykorzystać w domu do ozdoby czy do gotowania, ale także w ogrodzie oraz do domowych roślin doniczkowych.