Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne to konkurs, który przez lata zdobył statut konkursu ogólnopolskiego.Tym razem odbędzie
się on w Pijalni Wód Inowrocławianka w Inowrocławiu.Jego organizatorem jest Dariusz Gwiazda – szef kuchni Hotelu City w Bydgoszczy.
XIV Potyczki Kulinarne to impreza dla kucharzy profesjonalistów i osób, które lubią gotować i poznawać nowe techniki gotowania oraz trendy w kuchni. To idealna okazja do spotkania najlepszych szefów kuchni oraz kucharzy z całej Polski.W trakcie imprezy oprócz zmagań uczestników konkursu będą miały miejsce liczne pokazy, prezentacje i degustacje.
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
Tematem tegorocznej edycji Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych są udziec sarni oraz trufla czarna, które zapewnia organizator konkursu. Sarnina jako delikatne i szlachetne mięso może okazać się nie lada wyzwaniem dla uczestników. Na stworzenie dania od podstaw będą mieli półtorej godziny. Oprócz smaku jury oceni przygotowanie do pracy, organizację pracy oraz stanowisko po jej zakończeniu.
Na liście uczestników znaleźli się: Piotr Huszcz (Hotel Restauracja Piano w Lublinie), Paweł Spodzieja (Hotel HP Park w Poznaniu), Jakub Kubiak (L’entree Ville w Sopocie), Patryk Jaruzal (Restauracja Tyrol w Bydgoszczy), Bartosz Ludniewski (Smaczna Dieta w Gorzowie Wielkopolskim), Łukasz Sokół (Hotel Aurora w Międzyzdrojach), Dominik Świątecki (City Park Hotel Residence w Poznaniu), Przemysław Kopania (Sofitel Victoria w Warszawie), Maciej Hippler (Hotel Gran Lubicz w Ustce), Grzegorz Adamarek (Hotel Blue Diamond w Rzeszowie), Michał Beczkowski (Fuzja Jakości i Smaku w Poznaniu).
Oficjalne ogłoszenie wyników nastąpi po konkursie 21.04.2017 r. o godz. 19:00 w Pijalni Wód Inowrocławianka. Zwycięzca otrzyma statuetkę od Prezydenta Miasta Inowrocławia i nominację do KPP 2017. Honorowy patronat nad imprezą objął Prezydent Inowrocławia.