Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nieprzyjemny zapach z ust? Wypij kawę!

Redakcja
Izraelskie badania wykazały, że napar z kawy może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za zły zapach z ust.

Za nieprzyjemny oddech odpowiedzialne są bakterie w jamie ustnej. Produkują one lotne związki zapachowe będące produktem rozkładu białek, takie jak cuchnące związki siarki - siarkowodór, merkaptan metylu, siarczek dimetylu i dwutlenek siarki; czy ptomainy - biogenne aminy o odrażającym zapachu i silnie toksycznym wpływie na układ krwionośny. Nieprzyjemny, drażniący zapach mają też metabolity tłuszczów, w tym kwasy tłuszczowe - propionowy, izpropionowy, masłowy, izomasłowy czy walerianowy.

Niektóre pokarmy mogą nasilać nieprzyjemny zapach z ust. Do tej pory zaliczano do nich również kawę.

- Wszyscy uważają, że po kawie mamy brzydki oddech i często tak właśnie jest, zwłaszcza gdy pijemy kawę z mlekiem, bo kawa sama w sobie wysusza jamę ustną, a w czasie fermentacji mleka powstają cuchnące substancje - tłumaczy prowadzący najnowsze badania prof. Mel Rosenberg z Uniwersytetu w Tel Awiwie.

Ku zaskoczeniu badacza, napary z kawy zapobiegały rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za powstawanie nieprzyjemnego zapachu z ust.

Prof. Rosenberg uważa, że jego najnowsze odkrycie może doprowadzić do powstania całkowicie nowej grupy produktów do higieny jamy ustnej - płynów, pastylek czy gum odświeżających. Oczyszczony ekstrakt z kawy będzie hamował powstawanie brzydkiego oddechu niejako u źródła, zamiast maskować go miętowym zapachem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska