
Muchomor cesarski
Kapelusz o średnicy 8-20 cm, początkowo niemal kulisty, później płaskołukowaty, u starszych okazów płaski.
Uważany za najszlachetniejszy spośród muchomorów. Zwykle nie ma kropek lub posiada ich bardzo niewiele.
Nadaje się do zup i jako dodatek do mięs.
Więcej nietypowych grzybów jadalnych znajduje się na kolejnych slajdach

Mleczaje
Należą do rodziny gołąbkowatych. Najmniejsze gatunki mają średnicę kapelusza 3 cm, największe nawet do 30 cm.
Można je spotkać od czerwca do października w lasach liściastych i iglastych. W smaku dorównują rydzowi. Są doskonałe zwłaszcza po upieczeniu.
Więcej nietypowych grzybów jadalnych znajduje się na kolejnych slajdach

Majówka wiosenna
Znany też jako gęśnica wiosenna, bedłka syrojeszka żółta, bedłka podkowiasta, bedłka biaława, gąska wiosenna.
Średnica kapelusza od 6–12 cm. W Polsce to gatunek pospolity. Rośnie na ziemi na łąkach, pastwiskach, obrzeżach lasów, w ogrodach, zaroślach, trawiastych zboczach i terenach podgórskich.
Owocniki można zbierać zwykle wiosną od kwietnia do czerwca, czasami występuje też w lipcu, a w niektórych latach nawet późną jesienią.
Wyśmienity grzyb jadalny, najlepiej nadający się na zupę i jako przyprawa do mięs.