Niezwykłe torty pani Agnieszki ze Świecia

(aga)
To jeden z 60 tortów, które zrobiła pani Agnieszka. Więcej znajdziecie na www.tortyagnieszki-csw.blogspot.com oraz na Facebooku: Torty Agnieszki - Świecie
To jeden z 60 tortów, które zrobiła pani Agnieszka. Więcej znajdziecie na www.tortyagnieszki-csw.blogspot.com oraz na Facebooku: Torty Agnieszki - Świecie Agnieszka Biesek
Udostępnij:
Marzeniem pani Agnieszki jest podium na Mistrzostwach Polski Cukierników i Lodziarzy.

Jak się zaczęła pani pasja do tworzenia tortów?
Chyba trzeba zacząć od artystycznych zapędów już w dzieciństwie. Kochałam prace plastyczne od zawsze, przez moje ręce przewinęły się ołówki, kredki, pastele, farby, węgiel do rysowania, modelina. Mogę tak wymieniać i wymieniać. Z zaciekawieniem zaglądałam też do książek kucharskich i dosyć szybko zaczęłam eksperymentować z potrawami, a później z wypiekami. Pewnego razu szukałam przepisu na oryginalny tort, by zrobić komuś wyjątkowy prezent. Chciałam zrobić coś sama, coś nietypowego i w stu procentach ode mnie. Moim oczom ukazał się śliczny, skromny torcik w masie cukrowej, a jako że nie była wtedy tak popularna, zaskoczenie na jego widok było murowane. Bez chwili zawahania zabrałam się za pichcenie. Okazało się, że stworzenie go wcale nie należy do rzeczy prostych, a bez odpowiedniej organizacji jest wręcz koszmarem. W kuchni wyglądało jak po wielkiej eksplozji cukru! Wszystko się kleiło. Obiecałam sobie wtedy, że to pierwszy i ostatni raz. Jak widać, nie dotrzymałam słowa

Ile tortów dotąd pani zrobiła?
Dopiero około 60.

Czym się pani zajmuje poza tortami, czy myślała pani o utrzymywaniu się ze swojej pasji? A może już się pani z niej utrzymuje?
Skończyłam studia licencjackie pedagogiczne, od niedawna pracuję w cukierni jako sprzedawca. W połowie studiów "złapałam bakcyla" i zaczęłam się rozkręcać z tortami w stylu angielskim. O utrzymaniu się z mojej pasji myślę cały czas. W końcu najbardziej satysfakcjonująca praca to ta, którą się kocha. Póki co, jest to tylko moje hobby.

Przeczytaj również: Czytelnicy wskazali najlepsze pieczywo w powiecie świeckim. W nagrodę piszemy więcej o piekarni Bogdana Jarząba

Jakie torty podobają się ludziom najbardziej? Podobno masa cukrowa to dziś podstawa.
Podstawa? Chyba nie... Uważam, że niezależnie od metody dekorowania tortu, podstawą zawsze jest jego jakość i smak. Co z tego, że tort jest piękny, jeśli będzie niesmaczny? Trzeba jednak przyznać, że masa cukrowa jest coraz bardziej rozpoznawalna. Co do upodobań ludzi - trudno powiedzieć, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jedni krzyczą "Łał!" na widok skromnego tortu w kwiatki, innych z kolei zachwycają skomplikowane kompozycje i dekoracje, które przypominają przedmioty a nie coś do jedzenia.
Jak długo pracuje pani nad jednym tortem?
Dosyć długo, licząc od wbicia pierwszego jajka na biszkopt. Robię wszystko od podstaw, lubię dbać o detale, dlatego sama dekoracja zajmuje mi bardzo dużo czasu. Na przykład sama figurka człowieka zabiera mi około trzech/czterech godzin. Na pewno wiąże się to też z tym, że w dalszym ciągu się uczę i zwyczajnie nie potrafię szybciej.

Jakie torty są najbardziej pracochłonne?
Im większy tort i im więcej drobiazgów, tym więcej pracy. Mnóstwo pracy jest również z tortami rzeźbionymi, na przykład w kształcie pojazdów.

Gdzie szuka pani inspiracji?
Inspiracji szukam wszędzie. Należę do kilku internetowych grup zrzeszających kobiety, które łączy wspólna pasja. Dzielimy się zdjęciami swoich wypieków, wymieniamy rady, sugestie. Ale najczęściej inspiruję się ludźmi. Kiedy robię dla kogoś tort, biorę pod uwagę jego upodobania, choćby ulubiony kolor, hobby, wykonywany zawód. Staram się połączyć to w jedną spójną całość. Mam głowę pełną pomysłów. Czasem też po prostu dostaję zdjęcie i słyszę "zrób mi taki tort", także zdarza się, że inspiracja sama do mnie przychodzi.

Czy ma pani jakiś tort - marzenie?
Mam. Nie jest to konkretny projekt, ale marzy mi się zrobić tort, który będzie godny zajęcia miejsca na podium podczas Mistrzostw Polski Cukierników i Lodziarzy Expo Sweet. Jestem na początku drogi, ale mocno wierzę w to, że mi się kiedyś uda.

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Magda
Hej czy ktoś ma numer telefonu do pani Agi bo gdzieś zapodziałem a bym chciała tort zamówić a co do tortów sa bardzo pyszne w zeszłym roku miałam na urodzili dla synka truskawkowo cytrynowy był mega pyszny
M
Marzenna

Dzien dobry. Jestem mama Agnieszki. Z pewnoscia uslysze zarzut, ze nie jestem obiektywna ale postaram sie byc :) Te torty nie sa a la amerykanskie.To torty angielskie lub jak kto woli w stylu angielskim. Oczywiscie jak w kazdej sprawie, tak i w tej sa zwolennicy i przeciwnicy takiego sposobu dekorowania ciasta. Mysle, ze nie jest wazne czy ktos lubi mase cukrowa, wiele osob nie lubi tez kremow ktore zdobia tradycyjne torty, jednak ciasto - jesli jest smaczne, kazdy zjada z apetytem. Natomiast to co na ciescie... I ja wlasnie o tym.

Chcialabym podzielic sie z Panstwem jedna refleksja. Nigdy w zyciu nie zapomne wzruszenia moich rodzicow kiedy zobaczyli prezent na Dzien Babci i Dzien Dziadka. Dostali tort. A na torcie moja mama, ktora kocha swoj ogrod i cale godziny spedza wsrod kwiatow - wyrzezbiona w masie cukrowej stala w malenkim kwietnym ogrodku, z konewka w rece. Figurka przedstawiajaca mojego ojca - zapalonego wedkarza, stala sobie nad jeziorkiem, z nieodlaczna wedka w rece, oczywiscie wlasnie wyciagal z wody "rybe zycia" :) Moje corki kochaja swoich dziadkow, wiedza jakie sa ich pasje i wymyslily dla nich taki wlasnie tort. Gdybyscie widzieli ich miny!!! Dlatego uwazam, ze zamiast kupowac kolejny krawat, apaszke czy inne drobiazgi, ktorych przez cale zycie zbieramy mnostwo, warto wysilic sie troche i zaprojektowac dekoracje specjalnie dla TEJ osoby. Zapewniam, ze taki prezent jest wart o wiele wiecej niz za niego zaplacimy. I moze go dla nas zrobic Agnieszka czy pani Sylwia, czy jeszcze inna osoba, ktora ma do tego predyspozycje. Tylko zachowajmy troche przyzwoitosci i nie obrzucajmy blotem z masy cukrowej ;) tej ktora akurat nie jest nasza przyjaciolka. Pozdrawiam i zycze wiele przyjemnosci zarowno z ogladania jak i smakowania slodkich pysznosci.

A
Ania
Jadłam Agi tort i Sylwii też. Oba były mega smaczne. Natomiast tort z pewnej lokalnej cukierni... hmmm. Powiem tylko, ze bez porównania, nie będę niemiła :p Ta masa cukrowa... wiadomo. Jest to bardziej forma opakowania, jak sama nazwa wskazuje DEKORACJA. Ja akurat ją zjadam, w obu tortach jej grubość nie była przesadzona, ale znam osoby, które ją po prostu zdejmują. Podziwiam obie dziewczyny, tyle serca wkładają w to,żeby sprostać oczekiwaniom ludzi. Tort jest w środku, na zewnątrz jest coś kunsztownie przygotowywanego specjalnie dla solenizantów. dekoracja niby jadalna ale i tak każdy ją sobie zostawia. Dla mnie czarna magia jak w ogóle można zrobić coś takiego z rzeczy spożywczych. :D pozdrawiam i sukcesów życzę
G
Gość

Akurat mialam okazje sprobowac, inaczej bym sie nie wypowiadala na ten temat. Ale dajmy tu z tym spokoj. Artykul jest o rozwijaniu pasji i niech tak bedzie.

S
Studentka

Radzę nawjpier spróbować, dopiero później oceniać smak. :) Według mnie one są bardzo smaczne. Miałam przyjemnoaść jeść kilka tortów z masą cukrową i mogę dać sobie poodcinać wszystkie kończyny, że Pani Agnieszka jest jedną z tych osób, które przykładają szczególną wagę do smaku. 
Serdecznie gratuluję pasji i zaangażowania. Oby tak dalej. :)

K
Krzysztof

Z tego co mi wiadomo w Świeciu jest taka pani Sylwia, z pod skrzydeł której powstają torty nie dość że smaczne to jeszcze prawdziwe arcydzieła sztuki. A tu z tego co widzę to nie ma się czym zachwycać chociaż tak jak pani Agnieszka wspomina że jest na etapie początkującym z biegiem czasu dojdzie do wprawy - życzę wytrwałości i powodzenia...

G
Gość

Rozwijanie pasji , sprawianie radosci ludziom itp. itd., wszystko super. Ale prawda jest taka ze tego typu torty tylko wygladaja i pozytywnie je mozna oceniac tylko pod wzgledem wizualnym. Reszta pozostawia wiele do zyczenia

E
Eklerek

A ja podziwiam te torty. Wiem ile radości sprawia człowiekowi świadomość, że otrzymany prezent jest wyjątkowy. Też nie przepadam za smakiem masy cukrowej. Ale to co pani Agnieszka z niej wyczarowuje to mistrzostwo świata. A to co jest pod masą, to niebo w gębie. Można wybrać ulubiony smak. A w dodatku wszystko jest "prawdziwe". Żadnych chemicznych wzmacniaczy czy utrwalaczy.

 

I samą twórczynię podziwiam bardzo. Jest młoda, zamiast szukać rozrywek, chodzić na imprezy albo narzekać jak to nas jest w zwyczaju - ślęczy godzinami nad dekoracjami tortu aby realizować swoją pasję i dawać ludziom radość.

 

Pozdrawiam "Torty Agnieszki" i życzę sukcesów

 

c
ciacho
Powiem szczerze ze nie za bardzo przepadam za tymi ala-amerykanskimi wypiekami. Radocha na urodzinach dla dzieci,ale dla mnie droga przez meke.wole juz tradycyjne wypieki -ciasta-jak mam jesc taki tort.niestety sa coraz popularniejsze ta masa cukrowa wcale nie jest dobra,hest gruba a misternie rzezbione figurki i dodatki sa wymacane przez cukiernika.bllle
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie