
W sklepach i na targach możemy zauważyć coraz więcej wiosennych warzyw. Często po nie sięgamy, chcąc zadbać o swoją dietę i zdrowie. Na co jednak zwracać szczególną uwagę przy zakupie nowalijek? O tych zasadach warto pamiętać!
Szczegóły na kolejnych stronach ----->

Nowalijki to młode warzywa, które w sprzedaży ukazują się po raz pierwszy wiosną, w nowym sezonie.
Nowalijki pochodzące z polskich upraw po raz pierwszy znajdziemy w sklepach od marca do maja. Trzeba jednak pamiętać, że pochodzą one z upraw szklarniowych. Tam warzywa najczęściej nawożone są azotanami. Umiarkowane spożycie takich substancji nie powinno nam zaszkodzić, ale już większa ilość może spowodować nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne.
Te nowalijki, które rosną na polu trafiają do klientów najwcześniej w maju, częściej na przełomie maja i czerwca.

Czym sugerować się przy zakupie nowalijek? Wybierajmy takie, które nie mają śladów pleśni, plam, czy przebarwień liści. Inny kolor może sugerować zbyt intensywne nawożenie warzyw.

Oczywiście po zakupie warzywa trzeba umyć w ciepłej wodzie i nie trzymać ich w plastikowych torebkach i pudełkach. Niektóre z nich najlepiej obrać ze skóry, bo najwięcej szkodliwych substancji gromadzi się właśnie pod skórką.