Nowalijki - właściwości. Na to zwracaj uwagę przy zakupie nowalijek
Nowalijki to młode warzywa, które w sprzedaży ukazują się po raz pierwszy wiosną, w nowym sezonie. Do nowalijek zaliczamy m.in.:
rzodkiewki,
pomidory,
sałatę,
szczypiorek,
ogórki,
młodą marchew,
rzeżuchę.
Zobacz także:Zioła na dnę moczanową. Te herbatki pomogą złagodzić sztywność i bolesność stawów. Wypróbuj napary na obniżenie kwasu moczowego
Nowalijki pochodzące z polskich upraw po raz pierwszy znajdziemy w sklepach od marca do maja. Trzeba jednak pamiętać, że pochodzą one z upraw szklarniowych. Tam warzywa najczęściej nawożone są azotanami. Umiarkowane spożycie takich substancji nie powinno nam zaszkodzić, ale już większa ilość może spowodować nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne.
Te nowalijki, które rosną na polu trafiają do klientów najwcześniej w maju, częściej na przełomie maja i czerwca.
Tych warzyw powinniśmy unikać - na to zwracaj uwagę przy zakupie nowalijek
Pamiętajmy, że jedzenie wczesnych warzyw ma wiele zalet. I to niezależnie, czy są to nowalijki z upraw szklarniowych czy gruntowych. Trzeba jednak zwracać uwagę na to, co kupujemy. Czym sugerować się przy zakupie nowalijek? Zobacz w naszej galerii.
