5 z 17
W związku z informacjami firmy MSL Solution Providers Główny...
fot. GIS

W związku z informacjami firmy MSL Solution Providers Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że następujący produkt kosmetyczny został wycofany z rynku: Clinisan Bodywash – partie 70911/72326/74542.

Produkt został wycofany z uwagi na niewłaściwą jakość mikrobiologiczną.

6 z 17
Zagrożenie:...
fot. GIS

Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.

Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli

Numer partii: 21 03 25 B

Data minimalnej trwałości: 21.03.2025

Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia

Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma Italmex Sp. z o.o. zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu. W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

7 z 17
Zagrożenie:...
fot. GIS

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Sezam łuskany

Data minimalnej trwałości: 01 2025

Numer partii: 23003716

Kod kreskowy: 5905617002230

Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,

Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami.

Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.

Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

8 z 17
Zagrożenie...
fot. GIS

Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine

Data minimalnej trwałości: 07.2026

Numer partii: L1400164

Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Zobacz również

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie