1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Czas na zdrową dietę!
fot. materiały prasowe

Czas na zdrową dietę!

2 z 7
ŚNIADANIE I – 340 kcal...

ŚNIADANIE I – 340 kcal
Owsianka z jogurtem naturalnym, płatkami migdałów, gruszką i mandarynką


Składniki:
3 łyżki płatków owsianych (45 g)
1 łyżka migdałów (10 g)
1 mała mandarynka (50 g)
1/3 małej gruszki (30 g)
1 opakowanie jogurtu naturalnego 2% tł. (150 ml)

Wykonanie:
Przygotowanie śniadania rozpocznij od dokładnego umycia owoców – następnie osusz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę).
Do miseczki przełóż jogurt. Dorzuć przygotowane owoce – gruszkę i mandarynkę, a następnie płatki owsiane. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Tak przygotowany jogurt z owocami, posyp z wierzchu płatkami migdałów.

3 z 7
ŚNIADANIE II – 211 kcal...
fot. materiały prasowe

ŚNIADANIE II – 211 kcal
Koktajl z mleka i banana


Składniki
1 szklanka mleka 1,5% tł. (250 ml)
1 średni banan (170 g)

Wykonanie
Odpowiednią porcję mleka wlej do wysokiego pojemnika. Umyj, obierz ze skórki banany, a następnie je pokrój.
Dodaj pokrojone owoce do mleka i całość zblenduj. Tak przygotowany koktajl przelej do szklanki.

4 z 7
OBIAD – 405 kcal...
fot. materiały prasowe

OBIAD – 405 kcal
Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki z jabłkiem, sałata z sosem winegret


Składniki:
cielęcina sznyclówka (100 g)
pół marchewki (40 g)
1/3 korzenia pietruszki (20 g)
plaster selera (20 g)
1 łyżeczka mąki (5 g)
3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak/wiejskiej – przed ugotowaniem (45 g)
2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
1 czerwony burak (100 g)
1/3 małego jabłka (30 g)
2 łyżeczki sok cytrynowego (10 ml)
1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
3, 4 liście sałaty karbowanej lub rzymskiej (20 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)

Wykonanie:
Cielęcinę umyj, pokrój na plasterki i przełóż do naczynia wypełnionego niewielką ilością wrzącej wody, przykryj i przez moment duś, aż mięso nabierze miękkości. Umyj warzywa, pokrój je w plasterki i dorzuć do mięsa.
Przygotuj zaprawkę z pieprzu i mąki 50 ml wody – dodaj ją do mięsa z warzywami, wciąż delikatnie mieszając.
Duś jeszcze chwilę, by wzmocnić smak potrawki. Pod koniec dodaj jedną łyżeczkę Flory ProActiv.
Ugotuj kaszę al dente, dodaj do niej drugą łyżeczkę Flory ProActiv i wymieszaj.
Ugotuj czerwone buraczki, wyjmij je z wody i ostudź, następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami na wiórki.
Umyj jabłko, obierz je ze skórki i także zetrzyj na wiórki na tarce z dużymi oczkami. Połącz starte warzywa, dodaj olej i sok z cytryny, a następnie wszystkie składniki wymieszaj. Surówkę podawaj na zimno - posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali".  Zobaczcie zdjęcia

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali". Zobaczcie zdjęcia

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Zobacz również

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali".  Zobaczcie zdjęcia

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali". Zobaczcie zdjęcia

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja