Obrochtówka to jedna z najstarszych restauracji w Zakopanem. Przez wiele lat była prowadzona przez rodzinę obecnych właścicieli, którzy gościli u siebie wiele znanych osobistości, m. in. Czesława Niemena czy generała Wojciecha Jaruzelskiego.
Niestety w latach dziewięćdziesiątych lokal przejęły osoby z zewnątrz. Wtedy to, jako kelnerka w restauracji, zaczęła pracować pani Renata. Tutaj poznała swojego przyszłego męża (siostrzeńca pierwszej właścicielki Obrochtówki). Razem postanowili, że restauracja musi wrócić do ich rodziny. Udało się. Kolejny cel to przywrócić blask znanemu lokalowi. To, niestety, nie jest już takie proste. Niegdyś legendarne miejsce, dziś jest zapomniane. Pani Renata na pomoc postanowiła wezwać Magdę Gessler.
Obrochtówka w Zakopanem po Kuchenne Rewolucje [zmiany, menu]
Po kilku latach od Kuchennej Rewolucji restauracja Obrochtówka nadal działa i serwuje góralskie dania.
Jak to w górach Magda Gessler nie mogła nie zaproponować do menu restauracji kwaśnicy. Specjałem lokalu jest kotlet "Obrochtówka" to w istocie dwa placki ziemniaczane ze schabem soute oraz sosem borowikowym plus zestaw surówek.
W menu restauracji znajdziemy także:
- śliwki w boczku z sosem bazyliowo-czosnkowym
- pstrąg na niebiesko
- pieczeń barania
- polędwiczki po góralsku
- jagnięcina pod śniegiem
- przysmak bacy
- naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem
Na deser szarlotka z lodami i bitą śmietaną.
jak przystało na góralska restauracje nie może zabraknąć grzanego wina.
Obrochtówka w Zakopanem po Kuchenne Rewolucje [zmiany]
Odmieniona Biała Karczma po "Kuchennych rewolucjach" [zdjęcia]
Wideo: Kuchenne rewolucje | Nowy sezon | Zwiastun
źródło: TVN/x-news