Pod koniec kwietnia premier Mateusz Morawiecki zapowiedział, że od 15 maja działalność będą mogły wznowić restauracje i kawiarnie. Jednak wznowienie ich działalności dotyczy jedynie obsługi na świeżym powietrzu, czyli uruchomienia ogródków restauracyjnych.
Restauracje i kawiarnie będą mogły przyjmować gości wewnątrz od 29 maja. Zaznaczono jednak, że maksymalne obłożenie wynosić będzie 50 procent lokalu. Oprócz tego właściciele będą usili dopilnować, by zachowany został bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stoli.
Wraz z otwarciem restauracji wraca największe w Polsce wydarzenie kulinarne - Festiwal Restaurant Week! Wiosenna edycja potrwa niemal trzy tygodnie (9-27.06) i weźmie w niej udział prawie 400 restauracji z 14 regionów.
Od 29 maja lokale gastronomiczne ponownie przyjmą gości. "Wi...
- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych Gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji Goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji “w pigułce” - tak, aby Goście prócz samej atmosfery restauracyjnej mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach- mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
