
Jak schudnąć po 40.?
Wraz z wiekiem utrata wagi może być coraz trudniejsza, ale eksperci mają kilka wskazówek odnośnie odchudzania po 40. Poznaj je teraz w naszej galerii.

Przyprawy na odchudzanie
Doprawianie potraw urozmaica dietę i ułatwia rutynę odchudzania. Dodawanie przypraw i ziół do domowej kuchni podkręca także metabolizm. Wykazano, że tzw. termogeniczne przyprawy zwiększają tempo metabolizmu - czarny pieprz czy ostra papryka zawierająca kapsaicynę przyspieszają utratę wagi. Badania pokazują także, że przyprawy i zioła zawierają silne związki przeciwzapalne, które są szczególnie istotne w miarę starzenia się organizmu, ponieważ stan zapalny utrudnia utratę wagi. Eksperci zalecają dodawanie bazylii, imbiru, kurkumy, pietruszki, rozmarynu, kolendry, kminku, czarnego pieprzu i innych ulubionych ziół i przypraw.

Tak przyspieszyć trawienie
Wiele osób nie myśli o trawieniu ale wraz z wiekiem ilość enzymów trawiennych w organizmie w naturalny sposób zaczyna spadać, co utrudnia rozkład węglowodanów, białek i tłuszczów oraz wchłanianie składników odżywczych niezbędnych do wydajnej pracy organizmu i prawidłowego metabolizmu. Aby aktywować enzymy trawienne, warto między innymi przeżuwać jedzenie powoli i dokładnie a także rozpoczynać posiłki od gorzkich zielonych warzyw, takich jak rzeżucha, szpinak i zioła mniszka lekarskiego. Eksperci zalecają również dodanie jednej łyżki octu jabłkowego do szklanki wody i wypicie przed posiłkiem.

Zdrowe przekąski
Warto mieć pod ręką zdrowe przekąski i produkty bogate w białko, które można dodać do posiłków. Lepiej też zabierać posiłek z sobą niż zatrzymywać się na niezdrowy lunch czy szybką przekąskę w ciągu dnia. Białko jest nie tylko niezbędne, żeby czuć sytość, ale pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiegać sytuacjom powodującym wzrost poziomu hormonu - kortyzolu. Badania wykazały, że dieta wysokobiałkowa może pomóc w utracie wagi i zapobiegać zespołowi metabolicznemu, który staje się jeszcze ważniejszy po czterdziestce, kiedy trudniej jest regulować poziom cukru we krwi. Staraj się, aby każdy posiłek zawierał co najmniej 20 gramów białka - dodaj jajko lub porcję jogurtu greckiego do płatków owsianych a tofu lub kurczaka do ryżu.