
Jak krok po kroku zrobić ogórki małosolne na szybko? Mamy sprawdzony domowy przepis. Poznaj go teraz na kolejnych slajdach naszej galerii >>>>>

Ogórki małosolne zwykle są gotowe do spożycia po upływie 2-3 dni a nawet następnego dnia.

Ogórki małosolne na szybko - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 kg dość małych ogórków
- 6-8 ząbków czosnku
- 3-4 gałązki kopru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej do przetworów
- 4 litry wody.
Poza produktami spożywczymi potrzebny będzie słoik lub kamionka o pojemności 5 litrów. Naczynie najlepiej wyparzyć przed użyciem.

KROK 1. Ogórki gruntowe należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odkroić same końcówki, żeby nie były gorzkie.