
Orzechy - takie mają właściwości
Orzechy to niezbędny element zbilansowanej diety. Mają wiele prozdrowotnych właściwości oraz duże walory smakowe. Orzechy to zdrowa przekąska, łatwo je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Orzechy włoskie, laskowe, migdały, pistacje... Jak działają na nasz organizm orzechy, gdy je spożywamy? Które orzechy są najzdrowsze? Zobacz teraz w galerii.

MIGDAŁY
Migdały mają wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, białka i błonnika. To także bogate źródło witamin i minerałów: zawierają witaminę E, B2, mangan, magnez, fosfor, wapń i miedź, a także wiele przeciwutleniaczy.
Migdały zawierają więcej wapnia, niż jakiekolwiek inne orzechy.
Migdały spożywane są na surowo lub prażone.

ORZECHY WŁOSKIE
Owoc orzecha włoskiego jest bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6: kwasu linolowego oraz kwasu omega-3: α-linolenowego. Orzech włoski jest również cennym źródłem potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i jodu. Zawiera sporo folianów oraz witamin z grupy B. Orzechy włoskie są bogatym rezerwuarem aminokwasów.
Orzechy włoskie uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie - właśnie ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie orzechów włoskich przynosi ogromne korzyści dla serca i układu krążenia.
Ciekawostka - sok z liści i zielonych orzechów włoskich barwi włosy na kasztanowo.

ORZECHY LASKOWE
Orzechy laskowe mają mniej białka i błonnika niż migdały. Ale za to zawierają największą ilość proantocyjanidyn (PAC) w porównaniu do innych orzechów. Proantocyjanidyny wykazują 20 razy większą aktywność przeciwutleniającą niż witamina C i 50 razy większą niż witamina E. Są bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż usuwają szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia i wzmacniają odporność. Orzechy laskowe - oprócz wspomnianej już witaminy E - zawierają też kwas foliowy, tiaminę i mangan. Te składniki świetnie wpływają na poprawę pracy mózgu (np. na koncentrację) oraz zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym (np. chorobie Alzheimera).